Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Az amerikai követség elismerte, hogy az FBI körözi Ghaith Pharaont

2016.11.04. 07:19

Tényleg körözik azt a Ghaith Pharaont, aki Orbán Viktor budai házának szomszédjában vett telket, több ingatlanüzletben is a miniszterelnök vejének partnereként jelent meg, illetve nemrég Mészáros Lőrinccel is találkozhatott (luxusjachtjaikat ugyanott kapták lencsevégre). 

Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája a Magyar Időknek elismerte, hogy

csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresi az FBI a szaúdi származású üzletembert.

Watnik ismertetése szerint Pharaon ügyében 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, és Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta ellene az elfogatási parancsot, ami jelenleg is érvényes.

Mivel Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal

– írta Eric Watnik. A diplomata szerint Pharaont az Interpol is keresi. A nyilvános listán ugyanakkor sem az FBI-nál, sem az Interpolnál nem szerepel Pharaon neve. Ennek Watnik szerint az az oka, hogy túl régi az elfogatóparancs. 

Ahogy arról írtunk, Pharaonról csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János is beszélt. A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Pharaon két éve kért vízumot a bejrúti magyar nagykövetségen. A dokumentum kiadása előtt Magyarország megkérdezte más országok mellett az Egyesült Államokat is, hogy sérti-e az érdeküket, ha a férfi belép a schengeni területre. Németország azt jelezte, hogy az ő érdeküket nem sérti, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia pedig azóta sem válaszolt. Lázár János azt is elmondta, Pharaon tavaly járt Magyarországon, ezért fél évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot az Interpollal, ahol megerősítették, körözik a férfit, így ha még egyszer belép az országba, akkor letartóztatnák.

Kontrát Károly belügyi államtitkár korábban állította, nem az Orbán köreivel kapcsolatban álló nemzetközi szélhámost és strómant körözi az FBI.