Ombudsman vizsgálja a meleg párok örökbefogadási lehetőségeit

2016.11.04. 15:50 Módosítva: 2016.11.04. 15:51

Egy pécsi leszbikus pár tagja örökbefogadott volna egy mások által többször visszautasított 16 hónapos roma kislányt, mikor a gyámhivatal közölte velük, hogy felső utasításra le kell állítaniuk az örökbefogadási folyamatot - közölte a Háttér Társaság jogvédő szervezet. Az ügyben most ombudsmani vizsgálat indult, amely nem csak a konkrét ügyet, hanem az azonos nemű személlyel párkapcsolatban élő személyek örökbefogadási lehetőségeit általánosságban is vizsgálja.

Mivel Magyarországon azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe, ezért csak a pár egyik tagja jelentkezett a hivatalos szülővé válásra. Párkapcsolatukat az alkalmassági vizsgálat során mindvégig vállalták, a pszichológusi szakvélemény megállapította, hogy a gyermekvállalásra alkalmasak.

A hirtelen megszakított örökbefogadási folyamat a gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársai szerint a gyermek állapotára nézve szakmaiatlan döntés. Az örökbefogadási folyamat részeként a pár már fél éve ismerkedik Natáliával, a 16 hónapos kislánnyal, aki már kötődött örökbefogadóihoz. A kislányt a Háttér Társaság közleménye alapján traumaként érte az elszakítás, ezért korai fejlesztőt és a gyermekpszichológust írtak elő számára. 

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője üdvözölte, hogy az ombudsman foglalkozni kezdett a gyermeket nevelő azonos nemű párok helyzetével. “Mint a fenti példa is mutatja, a hatóságok előítéletes hozzáállását leginkább azok a gyermekek szenvedik meg, akik így elesnek attól a lehetőségtől, hogy szerető családra találjanak.” - mondta.