Ammónia szivárgott egy pétfürdői üzemben

2016.11.05. 07:19 Módosítva: 2016.11.05. 07:58

Hajnalban a katasztrófavédelem Veszprém megyei műveleti szolgálata vette át az irányítást egy pétfürdői üzemben, ahol egy megsérült szállítótömlő miatt nagyjából egy köbméternyi ammónia szivárgott, illetve ömlött ki egy négy köbméteres tartályból. A balesetben senki nem sérült meg, és reggelre kiderült, hogy lakosságvédelmi intézkedések sem kellenek.

Az OKF hajnali öt körül adta ki az első tájékoztatást arról, hogy az üzemben elszakadt az ammóniaszállító tömlő, amiből szivárogni kezdett az ammónia.

Tizenhat környékbeli tűzoltóegységtől mintegy ötven tűzoltó érkezett a helyszínre. Első intézkedésként egy 100 méteres biztonsági zónát jelöltek ki, valamint előírták, hogy az üzembe mindenki csak légzésvédelmi felszerelésben léphetett be. 

A tűzoltók egy vízsugárral hígítják a kiáramló ammóniát a szivárgásnál, valamint egy porlasztott vízsugarat a tartályra irányítanak, közölte az OKF. A szivárgás kora reggel már csak enyhe mértékű volt, de a környéken most is folyamatos megfigyeléseket végeznek.