Lázár János 2018 után levinné az ország vérnyomását

lazar 007 james bond
2016.11.05. 10:35
A kancelláriaminiszter a Népszavának adott empátiától túlcsorduló nagyinterjút, melyben elárulja, hogy a barátai Luciferhez hasonlítják a stílusát, és hogy ő minden újságíróra partnerként, nem pedig eszközként tekint. Sőt, az is kiderül, hogy Lázár mindig őszintén beszél az újságírókkal, és szerinte az államnak azokat is segíteni kell, akik más értéket vallanak.

Az interjú a még mindig bizonytalan tulajdonosi hátterű Népszavában jelent meg, és a több párttársával ellentétben az újságírókkal jó kapcsolatra törekvő Lázár fontos témákat érintett. Hitet tett többek között Magyarország sokszínűsége mellett, "nagyvonalú állami mecenatúrát" ígért azoknak is, akik nem értenek egyet a kormánnyal, és szerinte tiszteletben kell tartani a másként gondolkodókat is. Többször is előkerül az "őszinteség" és a "nagyvonalúság."

Az utópisztikusnak ható kijelentésektől sem mentes interjú legszebb gondolatai az alábbiak: 

  • "A miniszterelnök azt szokta mondani, hogy ennek az országnak 160/100 a vérnyomása ahelyett, hogy 120/80 lenne. Nagyon remélem, hogy 2018 után 120/80 lesz. Kétségtelen, hogy a magyar belpolitikai szembenállás a Nyugat-Európai barátainkat is elrettenti. Élet-halál harc a magyar politika, amit szerintem lehet több humorral, nagyvonalúbban gyakorolni."
  • "Hat évvel a kormányváltás után végre mindenkinek be kellene látnia, hogy az ország egyik fele ilyen, a másik olyan. Soha nem lehet úgy kormányozni, hogy mindenkinek tessen, de tiszteletben kell tudni tartani, hogy a másféle gondolkodásnak mindig lesz önkifejeződése. Ez az együttműködés kultúrája."
  • "Az persze tudható, hogy 2018-ban a politikai ellenfeleink legfőbb üzenete az lesz: a Fidesz lop. (...) Ezért - ahogy az elmúlt években is jó néhány szabály szigorításával - úgy 2017-ben még inkább azon fogunk dolgozni, hogy a gyanúját is kizárhassuk annak, hogy vannak közöttünk olyanok, akik az egyéni érdekképviseletben jobban hisznek, mint a nemzeti érdekképviseletben."
  • "Soha nem ellenségként vagy ellenfélként tekintettem még a legrosszindulatúbb újságírókra sem. Nagy rezsit fizet az a politikus, aki az újságírókra eszközként és nem partnerként tekint. A magyar újságíró társadalom az elmúlt évtizedekben kiszolgáltatottabbá vált. Nem könnyű szakma."
  • "Nem fogok hazudni, nem akarok idiótának tűnni, pontosan tudom, hogy a hirdetési megrendelések az elmúlt harminc évben, nem csak itt, hanem Közép-Európában mindenhol érdemben befolyásolták a médiapiacot. Úgy gondolom, hogy egy majdnem kétharmados felhatalmazással rendelkező parlamenti többségnek nagyvonalúnak kell vagy kellene lenni."
  • "Egy államnak - most a kultúráról beszélek - azoknak is segíteni kell, akik más értéket vallanak. Magam ezt képviselem. Az állami mecenatúrának nagyvonalúnak kell lenni azokkal is, akik szeretik az államot és azokkal is, akik nem."
  • "Felelősséggel tudom állítani, hogy Pharaon tevékenykedése semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent Magyarország számára."
  • "Senkit sem akarunk félreállítani. Soros György tevékenysége sokak számára tiszteletet parancsoló és kár lenne elvitatni, sokat tett azért, hogy Közép-Európában a különböző nemzetek visszanyerjék szabadságukat a kommunizmus után. A magyar kormány és közötte azonban a migráció kérdésében ma éles vita van."

És ha ez még nem lenne elég, Lázár János azt is elárulta, hogy a hódmezővásárhelyi barátai Luciferhez hasonlítják a stílusát. Az egész interjút itt lehet elolvasni.

(Borítókép illusztráció: szarvas / Index)