Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Nyolcszáz ágyas kórház épül a Nagyvárad térnél is

2016.11.05. 08:22 Módosítva: 2016.11.05. 08:29

Ahogy korábban megírtuk, Budapesten három, 24 órás sürgősségi ellátást nyújtó centrumot alakítanak ki. A dél-pesti centrum "szuperkórháza" a Nagyvárad térre tervezett, nyolcszáz ágyas vadonatúj épület lenne, írja a Magyar Idők. Ez a központ  az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) bázisán valósulhat meg.

Vályi-Nagy István főigazgató és Müller Péter orvosigazgató azt mondta: a tervek szerint a centrumkórház új épületében lesz majd a sürgősségi központ, ahová minden sürgősségi ellátást igénylő új beteg bekerül, innen irányítják őket tovább a szükséges terápiák függvényében.

Az új tömbbe telepítik az összes képalkotó diagnosztikai egységet a röntgentől a CT-n át az MR-ig, itt lesznek a műtők, a központi intenzív, valamint egyes speciális ellátások, mint a csontvelő-transzplantáció, a hematológia, az infektológia. Itt fogadják majd a stroke-betegeket, és a Fiumei útról a most még a Péterfy Sándor utcai kórházhoz tartozó baleseti intézet is az új épületbe kerül.

A leendő centrum már ma is meglévő kórházépületeit is felújítják, de ez fokozatos lesz, mivel a betegállást biztosítani kell. A főigazgató szerint több mindentől függ, hogy mikorra készülhetnek el az épületek. Jelezte, hogy elkezdődött a műszaki, építészeti, orvostechnológiai szükséglet felmérése, készülnek az előszámítások, a teljes beruházásra reálisan négy-öt évet kell számolni attól a pillanattól, hogy megszületik a végleges döntés.