Nem engedett a Fidesz a Jobbik ultimátumának

2016.11.07. 13:37 Módosítva: 2016.11.07. 14:34

A Jobbik kérésére rendkívüli ülést tartott a Házbizottság, mert az ellenzéki párt kezdeményezte, hogy a letelepedési kötvény megszüntetésével kapcsolatos törvényjavaslatukat az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel úgy tárgyalja, hogy a szavazást még kedden, az alaptörvényről szóló határozathozatal előtt tartsák meg. A Házbizottság nem támogatta ezt a kezdeményezést, a Fidesz-frakció megítélése szerint ugyanis semmi indoka nincs a rendkívüli tárgyalásnak.

A letelepedési kötvény az egy jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, és teljes mértékben indokolatlannak tartjuk azt, hogy ezt összekössük bármivel

- nyilatkozta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a kormány be fogja hozni a parlament elé azt a javaslatot, ami átfogóan értékeli Magyarország külső finanszírozását, és ennek keretében a letelepedési kötvény ügyéről is tudnak majd dönteni, de ez nem kedden lesz.

Kósa arra kért minden képviselőt, illetve frakciót, hogy

a keddi szavazás alkalmával ne különböző követelésekkel álljon elő, ne zsaroljon, hanem szeresse a hazáját, és segítsen Magyarországot megvédeni a betelepítési kvótától.

Mint ismert, Vona Gábor a letelepedési kötvények árusításának felfüggesztéséhez kötötte a kormányfő alaptörvény-módosító javaslatának támogatását. Elemzésünkben azt írtuk, hogy fideszes stratégák szerint belpolitikailag még talán hasznosabb is a Fidesznek, ha nem jön össze az alkotmánymódosítás.

Ráadásul bár szavakban a kivezetésről beszél a kormány, az Irak északi részén lévő Erbilben például a napokban nyílt újabb, magyar kötvényeket áruló fiók. Kollégánk a helyszínen járt utána, milyen egyszerűen lehet a pénzes bevándorlóknak schengeni vízumhoz jutni.