Szinte könyörögtek az orosz pénzért Győrkösék

2016.11.07. 17:25

Valóban orosz diplomaták airsoftoztak a korábban a bőnyi rendőrgyilkos, Győrkös István alapította Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) tagjaival, méghozzá egyenruhában - erősítették meg az Index korábbi értesülését a parlament nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülésén. Ezúttal az ülést a Lázár János által irányított Információs Hivatal épületében tartották. Az ülésre azonban az ellenzék részéről csak Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke ment el, de sem az LMP-s Szél Bernadett, sem a jobbikos Mirkóczki Ádám nem vett részt rajta. Ami azért is érthetetlen, mert éppen a Jobbik "üti" a Pharaon-ügyet, ami szintén napirenden volt hétfőn a nemzetbiztonsági ülésen.

Úgy tudjuk, hogy a testület ülésén téma volt a Győrkös István alapította szélsőjobboldali szervezet is. Kiderült, hogy a titkosszolgálatok valóban tudtak arról, hogy az MNA tagjai orosz diplomatákkal gyakorlatoztak együtt. Sőt, az is kiderült, hogy a szervezet az oroszoktól remélt anyagi segítséget, állítólag szinte könyörögtek a pénzért. Ugyanakkor az oroszok szempontjából fontosabb volt a Győrkösék által alapított Hídfő, amiről a hazai titkosszolgálatok is tudják, hogy orosz titkosszolgálati háttérrel működik. Arról is szó volt, hogy bár valóban kapcsolatban álltak az oroszok Győrkösékkel, valójában nem vették őket komolyan. 

Az ülésen ugyanakkor a titkosszolgálatok tagadták, hogy azt a fotót, ami a Népszavában a minap megjelent és amelyen Gyöngyösi Márton és egy férfi, bizonyos Szalai Bálint látható az Európa Kávézóban, azt a szolgálatok készítették volna. (Gyöngyösi szerint Szalai a Hídfő újságírója, de ezt a férfi tagadta az Indexnek.) Az ülésen szóba került, hogy a Hídfőnek már semmi köze az MNA-hoz, viszont több mint egy egyszerű propagandaoldal, ahogy az egyik, az ülésen részt vevő forrás fogalmazott, "komoly szakmai háttere van". 

A bizottsági ülésen a bőnyi rendőrgyilkosságról is derültek ki részletek. Eszerint Győrkös nem azonnal tüzelt a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreire, a támadást legalább egy húszpercnyi beszélgetés előzte meg. A rendőrök azért is lehettek óvatlanok, mert Győrkös beengedte őket, a kutyáját is bezárta, igaz, később megzavarodott. Ugyanakkor a bizottsági ülésen kiderült, hogy a rendőrség mindenképpen hibázott, amiért nem a Terrorelhárítási Központ munkatársaival együtt vonult ki a házkutatásra, mivel tudomásuk volt arról, hogy Győrkösnél lőszer és robbanóanyag van. Ezért is ment a nyomozókkal három tűzszerész.

A bizottsági ülésen Soros György is téma volt. Németh Szilárd, aki korábban kérte a titkosszolgálatokat, hogy szálljanak rá a Soros által támogatott civil szervezetekre, az ülésen már nem feszegette a témát. A titkosszolgálatok jelen lévő vezetői viszont azt állították, hogy "nem dolgoznak" Sorosékra.

A Pharaon-ügyben nem lettek sokkal okosabbak a képviselők. Úgy tudjuk, elhangzott, hogy néhány hónapja a szolgálatok a CIA-nál és az FBI-nál is érdeklődtek Pharaonról, de állításuk szerint nem kaptak egyértelmű választ az amerikaiaktól arra, hogy a szaúdi üzletember az a szaúdi üzletember-e, akit az FBI keres.  

Molnár Zsolt: Pharaon-ügyben tovább tart a ködösítés

A bőnyi rendőrgyilkossággal, a Pharaon-üggyel és a Soros Alapítvánnyal is foglakozott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfői zárt ülésén - ezt már az ülést követő sajtótájékoztatón közölte Molnár Zsolt.

A Pharaon-ügyről azt mondta: tovább tart a ködösítés, és a magyar hatóságok sem tesznek meg mindent az ügy megoldása érdekében. Szerinte a magyar kormány nem védekezhet azzal, hogy a szaúdi üzletember a vízumfeltételeknek megfelelt, hiszen azóta sokkal több információ áll rendelkezésre. Ezért elfogadhatatlan az a magyarázat, hogy Ghaith Pharaon a belföldi jogszabályoknak megfelelően végzi a tevékenységét - mondta az MSZP-s politikus.

Emlékeztetett arra, hogy az FBI és az Interpol 1991 óta körözi az üzletembert, mégsem tudja soha senki őrizetbe venni, vagyis az ügyben valamilyen rejtélynek kell lennie.

Molnár Zsolt a bőnyi rendőrgyilkosságról azt mondta: a haláleset személyes véleménye szerint szakmai hiba miatt következett be. Ennek nem szabad előfordulnia még egyszer, hiszen egy rendőrtiszt életébe került az akció.

Közölte, hogy a a Nemzeti Nyomozó irodánál vizsgálat folyik az ügyben; személyesen azt gondolja, a Bőnyön történteknek következménye kell hogy legyen. Ugyan a későbbi elkövető elfogására nem készültek, ám tudatában lehettek, hogy akár lőfegyver is lehet a birtokában, ezért tisztázni kell azt is, milyen információkkal rendelkeztek a hatóságok - mondta.

Annyit tud elmondani - folytatta -, hogy volt kapcsolat az MNA és az orosz titkosszolgálat között, sőt az MNA kereste a kapcsolatot az orosz titkosszolgálattal.

 Azt is megállapították, hogy az MNA és parlamenti pártok között nem volt intézményes kapcsolat. Sokkal inkább a hidfo.ru hírportál lehetett érdekes politikusoknak - fogalmazott. Végül cáfolta, hogy a magyar titkosszolgálatok "a Soros Alapítványra dolgoztak volna". A magyar hatóságoknak nem dolga a civil szervezetek megfigyelése - mondta a bizottsági elnök.

Fidesz: Molnár hazudik

Molnár Zsolt valótlanságokat állít a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakról - ezt már a Fidesz közölte. A párt közleményében azt állítja, a Pharaon-ügyben óriási hazugság, amit a bizottság szocialista elnöke állít, ennek pont az ellenkezőjéről kaptunk tájékoztatást Végh Zsuzsannától, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójától és Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkárától, amit Lázár János kancelláriaminiszter is megerősített. Pharaon a legszigorúbb ellenőrzésen és államközi konzultáció után, jogszerűen, a magyar és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően kapott beutazási vízumot.

"A schengeni konzultációban hat ország volt érdekelt, s egyik sem emelt kifogást. Ennek ellenére -a balliberális és a Jobbikos ellenzék és sajtó közös lejárató akcióinak következtében - a nemzetbiztonsági ellenőrzés is megtörtént, ami semmilyen magyarországi kockázatot nem tárt fel. Ha az FBI körözési listáján - közel 25 éve - fent lévő Pharaon Magyarország területére lép, akkor a magyar hatóságok elfogják, letartóztatják és átadják az FBI-nak" - áll a Fidesz közleményében, amit Németh Szilárd jegyez.