Az ELTE etikai vizsgálatot indított Morvai Krisztina ellen

2016.11.08. 14:09

Az Atv.hu értesülései szerint etikai eljárás indult Morvai Krisztinával szemben az ELTE jogi karán, miután meglátásuk szerint az intézményhez méltatlanul viselkedett Budaházy György és társai ügyében indult per tárgyalásán.

A Jobbik EP-képviselőjét, az egyetem büntetőjogi tanszékének oktatóját az augusztus végi ítélethirdetésen másokkal együtt hiába próbálta rendre utasítani a Fővárosi Törvényszék bírája. A Budaházy nevét skandáló tömeg hangosan kiabált, becsmérelte a bírót és a magyar igazságszolgáltatás rendszerét. Morvai, miután az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett, elénekeltette a magyar és a székely himnuszt a tömeggel, majd nem volt hajlandó elhagyni a termet arra hivatkozva, hogy uniós képviselőként mentelmi jog védi a rendőri intézkedéssel szemben. 

Morvai az Atv.hu-nak elismerte, hogy etikai eljárás alatt áll, valamint közölte, hogy védekezését írásban közölte, mivel nem hajlandó semmiféle bizottság előtt vádlottként megjelenni, az eljárást pedig bizarrnak és nevetségesnek tartja. Állítása szerint akkor avatkozott be a per tárgyalásába, amikor bűncselekményt, hivatali visszaélést észlelt, mivel az ügyész nem jegyzetelt az ítélethirdetéskor, viszont azonnal felolvasott egy fellebbezést a laptopjáról, tehát meglátása szerint előre megkapta az ítéletet.

Morvai közölte, hogy meggyőződése szerint nemhogy nem sértette meg az Etikai Kódexet, hanem éppenséggel jó példával járt elől diákjai és a kollégái irányába is.

Az ELTE Dékáni Titkársága a konkrét ügy részletezése nélkül arról nyilatkozott, hogy amennyiben valakinek megállapítják az etikai vétséget, akkor háromféle szankció lehetséges: - az egyetem honlapján nyilvánosságra hozhatják az etikai vétség elkövetésének tényét, - kezdeményezhetik a vezetői megbízatás visszavonását, - kezdeményezhetik a testületi tagságtól való megfosztást, vagy meghatározott időtartamra történő kizárást.

Morvai szerint mivel nem vezető, elmarasztalása esetén nincs honnan kizárni, ezért legfeljebb azt tehetik meg vele, hogy nyilvánosságra hozzák a vele kapcsolatos döntést - ezt azonban kifejezetten kéri is majd.

A Budaházy György és társai ügyében hozott ítéletről írt cikkünket itt olvashatja el.