Leszavazták Orbán Viktor alkotmánymódosítását

2016.11.08. 10:07
Nem fogadta el az Országgyűlés Orbán Viktor kvótákról szóló alkotmánymódosítását. A Jobbik, az MSZP és az LMP képviselői nem nyomtak gombot, három független nemmel szavazott, így nem lett meg a szükséges kétharmad. Régen volt ilyen: Orbán Viktornak nem sikerült keresztülvinni az akaratát.

A parlament 131 igen, 3 nem szavazattal nem fogadta el a hetedik alkotmánymódosítást, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök nyújtott be a parlamentnek. A kétharmadhoz 133 szavazat kellett volna.

HUSZ8976
Fotó: Huszti István

A Fidesz–KDNP természetesen megszavazta a kormányfő kvóták elutasításáról szóló javaslatát, a Jobbik viszont nem nyomott gombot. A baloldali képviselők már korábban határozottan jelezték, hogy nem támogatják a módosítást, és nem nyomnak gombot. Így is tettek az MSZP-s, az LMP-s, a DK-s képviselők, illetve az Együtt kettő és a Párbeszéd egyetlen képviselője.

Nemmel szavazott viszont három független képviselő: Fodor Gábor, Kész Zoltán és Kónya Péter.

Az ellenzék tehát leszavazta a kormányfőt, Orbánnak nem sikerült keresztülvinni a politikai akaratát.

Az utolsó pillanatig kérdéses volt, mi lesz a szavazás vége. A Jobbik ugyanis elvben támogatja, hogy az uniós menekültkvóták ellen alkotmánymódosítás szükséges. Magával a módosítás szövegével, tartalmával sem vitatkoztak, ám végül nem szavaztak Orbán javaslatára.

A jobbikosok a szavazás közben egy molinót tartottak fel, amelyre azt írták:

Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged.

A molinón volt egy narancs logó, melyben arab betűkre hasonlító tipográfiával szerepelt a Fidesz neve. Az MSZP-s képviselők szintén nem nyomtak gombot, képviselőik egy papírt mutattak fel, amelyen egy áthúzott helikopter volt – ezzel nyilván Rogán Antal miniszter helikopteres botrányára utaltak.

A szavazás után Vona Gábor és Kósa Lajos is sajtótájékoztatót tartott. A Jobbik elnökének véleményét itt, a Fidesz frakcióvezetőjéét itt olvashatja. Röviden a lényeg:

Vona szerint

  • Ez politikai és erkölcsi vereség is a Fidesz számára.
  • Kiderült, hogy a Fidesz számára az ország megvédése csak duma, a lényeg a lopás és a szajré.
  • A Fidesz nem hajlandó belátni a letelepedési kötvényekben rejlő súlyos nemzetbiztonsági kockázatot és terrorveszélyt.
  • Ha a Fidesz kivezeti a kötvények intézményét, a Jobbik 24 órán belül hajlandó megszavazni az alaptörvény módosítását

Kósa szerint

  • Az MSZP és a Jobbik is hazudott, és rútul, aljasul becsapta az embereket
  • A kvóta elleni küzdelemben az ország csak a Fideszre és a KDNP-re számíthat
  • Ebben az ügyben Gyurcsány volt a legbecsületesebb.
  • Az sültmarhaság, hogy terroristák jönnének a letelepedési kötvényekkel. A kérvényezőket átvilágítják, ennél alaposabb átvizsgálás Magyarországon ma nincs. Ennél sokkal veszélyesebb az utcán járni. Sőt, nagyobb veszélye van a cápatámadásnak, mint hogy terroristák jönnek a letelepedési kötvénnyel.

A népszavazás miatt akarta Orbán

A kvótanépszavazás után két nappal jelentette be Orbán Viktor, hogy kezdeményezi az alaptörvény módosítását. Hiába lett ugyanis érvénytelen a népszavazás, a kormányfő politikai szempontból kötelezőnek érzi 3,3 millió nemmel szavazó akaratát. Ezért pár nappal később be is nyújtotta a hetedik alkotmánymódosítást

Orbán szerint a módosítás legfontosabb része, hogy „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.”

Orbán a javaslat indoklásban a népszavazási eredményre hivatkozott: „Létrejött az új egység Magyarországért. Ez az új egység pártok felett áll, nemzeti ügynek tekinti Magyarország szuverenitásának megvédését, a kötelező betelepítési kvóta elutasítását.”

Mivel a Jobbik a Fidesz–KDNP-hez hasonlóan elutasítja a kvótákat, Orbán elvileg számíthatott a parlamentben a jobbikos szavazatokra is. Ám Vona Gábor váratlant húzott:  jelezte, hogy erről személyesen akar Orbán Viktorral beszélni (Orbán engedett, és fogadta), majd bejelentette, hogy csak akkor szavaznak igennel a jobbikosok, ha a Fidesz megszünteti a letelepedési kötvényt.

A Fidesz ezt „pitiáner” zsarolásként kommunikálta, amelynek nem hajlandó engedni, ám időközben mégis bejelentette Lázár János, majd Orbán Viktor is, hogy megszüntetik a kötvényeket. Törvénybe azonban nem foglalták, kormányhatározatot sem hoztak róla, az erről szóló jobbikos javaslat sürgősségi tárgyalását pedig nem támogatta a kormánytöbbség hétfőn. Vona hétfőn a parlamentben rendesen bele is szállt emiatt a fideszesekbe, akik viszont hazaárulózták a nem szavazó jobbikosokat.

HUSZ8892
Fotó: Huszti István

A jobbikosok erre azzal vágtak vissza, hogy – ahogy Mirkóczki Ádám szóvivő kedden a parlamentben fogalmazott – a Fidesznek azt kell megmagyaráznia, „miért fontosabb a terroristák mocskos pénze, mint az ország biztonsága”, és miért nem szüntetik meg a letelepedési kötvényt.