Orbán Viktor jó lóra tett, a baloldal ledermedt Trump miatt

IMG 9391
2016.11.09. 14:32
Orbán Viktor a demokráciát élteti, és örül Donald Trump elnökké választásának, amit ő már júliusban megsejtett, és a brexit-jelenséggel hozta összefüggésbe. De vajon hogyan hat a magyar politikára és a Fidesz terveire a változás? Vona Gábor is gratulált Trumpnak, a hazai baloldalt egyelőre lebénította a meglepő eredmény.

Bár egyelőre nem lehet megjósolni, hogyan érinti Magyarországot Donald Trump elnökké választása, érdemes megnézni, hogyan reagál a magyar politika a dologra. Ezekből is láthatjuk, ki mit vár nagyjából az új elnöktől, akinek megválasztására itthon kevesen számítottak.

A kevesek közé tartozott Orbán Viktor, aki júliusban Tusnádfürdőn úgy gyalogolt be a diplomáciai porcelánboltba, mintha Donald Trump egyik idomított elefántja lett volna. A magyar miniszterelnök gyakorlatilag a világon első éppen hatalmon lévő állami vezetője volt, aki beállt a most megválasztott elnök mögé.

Itt van a videó arról, ahogy Orbán egyre jobban megszereti Trumpot

Orbán azt mondta Trumpról, „a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára”, és konkrétan ki is fejtette, hogy mennyire egyetért Trump terrorizmus elleni terveivel. Bár Orbán sajtófőnöke  utána próbálta árnyalni a következtetést, csitítani a diplomáciai hullámokat, a világ mégiscsak Orbán kiállásaként értelmezte az elhangzottakat.

Ezután pedig nem meglepő, hogy Orbán szerda reggel az eredmény ismeretében – igaz, visszafogottan – ünnepelt a Facebookján.

Gratulálok! Micsoda nagyszerű hír! A demokrácia még mindig él

– írta a magyar kormányfő, és a mellékelt képen a telefont is a fülén tartja. Bár abban nyilván aligha reménykedik, hogy Trump az elsők között fogja hívni.

Orbán kockázatot vállalt, de jó lóra tett

Orbán Viktor a nyáron nagy kockázatot vállalt Trump támogatásával, bár azt már akkor is tudhatta a magyar kormányfő, hogy a Clinton-adminisztrációtól akkor sem remélhetett volna sok jót, ha nem mond semmit Trumpról.

Mára kiderült: a magyar miniszterelnök jó lóra tett, hiszen mindenkinél előbb megérezte, hogy a Trump-jelenség hasonlít brexit-történethez, és ugyanolyan meglepetés lehet a vége. A táborában és a táborán kívül is a Facebook-bejegyzések alapján nagyot erősödött az „Orbánnak tényleg mindig igaza van” álláspont. Pedig még a fideszesek többsége is Hillary Clintont választotta volna az Index által megrendelt felmérés szerint.

Kérdés, hogy Orbán és a Fidesz politikáját, kommunikációját mennyire befolyásolja majd ez a történelmi elnökválasztási eredmény. Trump Kelet-Közép-Európát érintő politikájáról, egyáltalán külpolitikájáról semmit nem tudunk, és az is kiszámíthatatlan, hogy az oroszok közép-kelet-európai politikájára milyen válaszokat ad az új elnök. 

A politikai változást tehát nehéz felmérni, kommunikációs váltás azonban várható a Fidesznél. Orbán nyugati világot temető szólamai – Tusványoson egész hosszan kifejtette – nyilván Nyugat-Európára fognak korlátozódni,

és az Egyesült Államok vezetése és Trump várhatóan pozitív példa lesz ebből a szempontból a Fidesz számára. 

A Fidesz várhatóan Trump megválasztása után azt is alaposan átgondolja, mennyire riogat CIA-puccsal, amerikai titkosszolgálati játszmákkal, illetve mennyire lehet ezek után hatékony a összeesküvés-elméletekkel tűzdelt sorosozás.

A jobboldal ünnepel

Az előbbiek miatt nem meglepő, hogy fideszes és KDNP-s politikusok a Facebookjukon és nyilatkozataikban ünnepelnek Varga Mihálytól Harrach Péterig sokan. 

A magyar kormány szerda reggel hivatalosan is gratulált Trump győzelmének. És Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt is mondta, kétségtelen, hogy „mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség.”

Ezután Vona Gábor Jobbik-elnök szintén gratulált Trump elnöknek, és a magyar–amerikai kapcsolatok javulása mellett „felelős és bölcs munkát” kívánt. Vona azt is kiemelte rövid közleményében, hogy Trump minden előzetes közvélemény-kutatást megcáfolva nyert (a Jobbik is ebben reménykedik itthon).

A baloldal ledermedt

A baloldali politikusok azonban láthatóan nagyjából sokkot kaptak az eredménytől. Ez annyiban nem meglepő, hogy a balos politikusok eddig sem rejtették véka alá, hogy Hillary Clintonnak szorítanak. De többségük Clintonhoz hasonlóan eddig nyilvánosan nem szólalt meg.

Hivatalosan Molnár Gyula MSZP-elnök adott ki egy közleményt, amelyben gratuláció nem szerepel. Molnár azt írta:

Az amerikai emberek döntöttek: Donald Trumpot választották elnöküknek. Ezt a döntést tiszteletben kell tartani.

A szocialisták elnöke jelezte, hogy „olyan országban és Európában hiszek, ami elkötelezett az emberek egyenlősége, a fejlődés és az igazságosság mellett. Reméljük, a kampány sárdobálását hátrahagyva az Egyesült Államok új elnöke egy ilyen Európa szövetségese lesz.” Molnár azt is írta, hogy várja az új elnök döntését, kit bíz meg a külpolitika irányításával. 

Az LMP szerda késő délután szólalt meg. Szél Bernadett, az LMP társelnöke közleményében azt írta, fontos, hogy a magyar kormány az ország érdekeit érvényesíteni tudó együttműködést alakítson ki az amerikai elnökkel függetlenül attól, hogy melyik párt jelöltje volt. Az LMP tiszteletben tartja az amerikai nép döntését és gratulál Donald Trumpnak az elnökválasztáson elért sikeréhez - írta.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke viszont gratulált Trumpnak szerda délután, és nyugtatgatja híveit, hogy nincs ok a pánikra.

A Párbeszéd párt szerint Donald Trump szavazói is rosszul jártak a republikánus politikus győzelmével az amerikai elnökválasztáson. Tordai Bence a sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerinte „Donald Trump győzelme azt jelenti az Egyesült Államoknak, amit a brexit Európának, mert ezzel a választási sikerrel nem csak az ellenfelei, de a saját szavazói is rosszul jártak”. Tordai Bence szerint mindkét esetben az elégedetlenség, a düh, az elitekkel szembeni elégedetlenség tört magának utat.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Donald Trump elnökké választása „minden bizonnyal alapvetően át fogja alakítani a világpolitikát, számos aspektusban”. Az Együtt számára kulcskérdés, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok barátiak maradjanak, hiszen az két szövetséges ország között elengedhetetlen. Az Együtt továbbra is hisz és kiáll a nyugati értékekért és a liberális demokráciáért. Szigetvári Viktor Együtt-elnök pedig a Twitteren reagálta ezt:

A Facebookon néhány balos politikus azon lamentál, hogy Bernie Sanderssel talán le lehetett volna győzni Trumpot. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke például. 

A hazai baloldalnak mindenesetre gyorsan meg kell barátkoznia Trump elnökségével, és a balos pártoknak is át kell gondolni, hogy a mostani Trump-győzelem tanulságait levonva hogyan kell módosítaniuk a politikájukat, ha tömegek szavazatait akarják megnyerni.