Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Dobrev Klára: Kezdeményezik, de nem leszek miniszterelnök-jelölt

2016.11.10. 07:03

Időnként felvetődik baloldali körökben – pozitív és negatív kontextusban is –, hogy a DK arra készülhet, hogy 2018-ban a DK first ladyjét, Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát jelöli miniszterelnök-jelöltnek.

A dolognak semmi kézzel fogható, ténybeli alapja eddig nem volt, kivéve, hogy Dobrev előszeretettel kíséri el Gyurcsányt kampányrendezvényekre, és maga is tart időnként lakossági fórumokat. 

A Magyar Narancsnak adott interjújában most reagált a dologra, és bár tudja, hogy „többen kezdményezik ezt, vagy gondolkodnak róla”, nem lesz a a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev azt mondta, nagyon érdekli a politika, de ilyen ambíciója nincsen. Egy másfél éves gyerek édesanyja, ráadásul most kezdte felépíteni a tanácsadó cégét. Azért érdekli persze az erről szóló kutatás, a Magyar Idők szerint valaki rendelt egy ilyet, így azt megnézné, „az ember hiú és esendő” – indokolta.

Bár első számú vezető nem akar lenni, a másfél oldalas interjúban azért szépen elmondja a véleményét a többi pártról, a baloldal kívánatos taktikájáról, illetve a Fideszről. 

Röviden összefoglalva a fontosabbakat:

  • Viszonylagos népszerűsége azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc politikája az emberek számára elfogadható.
  • A DK az egyetlen ellenzéki párt, amely lassan, de folyamatosan növeli a támogatottságát.
  • A baloldali pártoknak gyorsan túl kell jutni a ki, kivel, hogyan vitán. A miniszterelnök-jelöltet nem szabad most castingolni.
  • 2014-ben nem működött az összefogás, mert nem volt lényegében. Hiányzott a közös platform, közös üzenet, közös kampánystratégia.
  • A Liberálisokat nem szabad bevenni a baloldali együttműködésbe, mert „a Fodor Gábor-féle párt őfelsége ellenzékeként viselkedik”.
  • A Jobbikkal kizártnak tart bármilyen közösködést, ugyanis számára még mindig „árpádsávos, neonáci jelmezben masírozik az utcán”, és nem ígér igazi változást.