Lázár: Trump győzelme remény a világnak

D  TT20161110003
2016.11.10. 14:36

Lázár gratulált Trumpnak

Lázár János azzal kezdte heti sajtótájékoztatóját, hogy a kormány nevében gratulált Donald Trumpnak a győzelméhez. Szerinte az USA és Magyarország  katonai és a gazdasági kapcsolatok kiválók, de most a kormány abban bízik, hogy a politikai együttműködés terén is korrekt partnerség alakul ki. Mint mondta, a kormánynak a demokrata párttal, és nem az amerikai néppel voltak vitái. A demokraták leckéztették az Orbán-kormányt, amiért munkaalapra társadalmat épít és a nemzeti érdeket tekintik elsődlegesnek, és amiért bevándorlásellenesek. Abban bízik, hogy ennek most vége.

Az új elnököt és kormányát egy új kezdetnek tekintjük, a világ számára reményteli lehet az új elnökség a gazdasági stabilitás és a béke szempontjából. Aztán majd meglátjuk, mi történik, mit mutatnak a tettek. Se alulértékelni, se irreális elvárásokat megfogalmazni

nem szabad, de itt a kapcsolatok újjáépítésének az esélye.

Lázár később, kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy az elnökválasztás szerinte azt is megmutatta, hogy a sajtóból nem lehetett tájékozódni a valós helyzetről, mert a sajtó maga is beszállt a valóság alakításába, és ez Magyarország számára is tanulságos.

Orbán Londonban

Lázár szerint szerdán konstruktív, jó hangulatú beszélgetés Orbán és a brit miniszterelö, Theresa May között, konstruktív és jó hangulatú volt. Orbán támogatást és védelmet próbált szerezni a kint élő magyaroknak, ezt megkapta. A tárgyalások egyik fő témája a brexit volt. A választók akaratát tiszteletben kell tartani, a magyar várakozás ennek megfelelően egy fair brexit, mi "mindenkinek win-win szituációt jelent". Nagy Britannia Magyarország kiemelten fontos stratégiai partner, nem gyengülhet a két ország kapcsolata. May Lázár szerint minderre nyitott volt.

Alkotmánymódosítás: a pártérdekek felülírták a nemzetét

A kormány áttekintette a az alkotmánymódosítás kudarca miatt előállt helyzetet: az értékelés az, hogy a partikuláris pártérdekek felülírták a nemzeti érdekeket. Az igazságügyi miniszter a jövő héten jogi javaslatot tesz le az asztalra.

Decemberben a kormány csatába áll, mert a jelek szerint Magyarország ki van téve a bevándorlásnak, "erre jönnek, és ide küldik őket vissza". Lázár szerint nagy a küzdelem a bevándorláspártiak és az azt ellenzők között. A meccset az Európa Tanács december 16-i ülésén játsszák majd le. Röviden Ismertette Brüsszel javaslatát, ami az, hogy megszervezzék a bevándorlást, és a magyar kormány által támogatott szlovák javaslatot, ami meg akarja álltani. Lázár szerint a bevándorlás "egész biztos" gazdasági visszaesést hoz. Érdemben romlani fog a közbiztonság. Ezért a magyar emberek érdekében, mint mondta, semmilyen bevándorlásra nincs szükség.

Kérdésre válaszolva Lázár kijelentette, hogy bár felmerült az alkotmánymódosítás ismételt benyújtásának lehetősége, ezzel nem foglalkoznak, most az alkotmánymódosítás eszköze nélkül próbálnak boldogulni. Elismerte, hogy az uniós tervet több tagállam támogatja, mint Pozsonyét. Ide kapcsolódik, hogy Lázár szerint

még az idén kivezethetik a letelepedési kötvényt.

Azt a kérdést, hogy ha a kötvény kivezetése után a Jobbik változatlan szöveggel újra benyújtjta az alkotmánymódosítást, azt a kormányoldal megszavazza-e, Lázár gyerekesnek nevezte: szerinte a Jobbik a miniszterelnök a kivezetésről tett határozott kijelentésével már eleget tett a Jobbik feltételének, ám a párt mégsem szavazta meg az alkotmánymódosítást.

Jön az e-közbeszerzés

Lázár röviden ismertette a parlament előtt levő törvényjavaslatot a közbeszerzési reformról. A kritikáknak engedve egymillió forintra szállítják le a kötelező közbeszerzési értékhatárt, és kiküszöbölik a meghívásos és az egyszereplős pályázatokat (Lázár egyébként azt mondta, továbbra sem érti, milyen korrupcióveszélyt hordoz, ha egy pályázaton csak egy közszereplő van). Az elektronikus közbeszerzések bevezetésére 3 milliárdot szán a kormány, a jövőben a győztes és a vesztes pályázatok is megismerhetők lesznek online, ez jelentősen javíthatja a közbeszerzések transzparenciáját.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter arról a tervről is beszélt, hogy a magánépítkezésekre is kiterjesztik az előírást, hogy a tervezőnek és a kivitelezőnek is rendelkeznie kell felelősségbiztosítással.

Jöhet a ferihegyi gyorsvasút

A kormány vizsgálja a ferihegyi repülőtér bekötését a vasúti hálózatba. Erre több terv is van, az egyik egy leágazás közelben haladó vasúti pályáról, a másik magának a szolnoki vonal egy részének a teljes áthelyezése úgy, hogy egy új állomás létesüljön a repülőtéren. Uniós támogatás csak erre a verzióra elérhető, de mindkettő a költsége meghaladja a százmilliárd forintot. A vasúti összeköttetés különösen  fontos az olimpiai pályázat és Ferihegy fejlesztése szempontjából, de nem függ azoktól. Vizsgálják a gyorsforgalmi út fejlesztésének lehetőségét is.

Továbbra sem tudni, ez a Pharaon az a Pharaon-e

Lázár az Index kérdésére kifejtette, hogy Ghaith Pharaon szaúdi üzletember vízumkérelméhez mellékelt személyi dokumentumokban szereplő adatai (születési dátuma) nem azonosak az FBI által körözött Pharaonéval. Mivel nem áll rendelkezésre olyan ujjlenyomat, ami alapján egyértelműen eldönthető, hogy a két személy azonos-e, és a magyar hatóságok kérése ellenére az amerikaiak ebben egyelőre nem segítettek, így erről továbbra sem lehet biztosat állítani. Azonban azt semmi nem támasztja alá, hogy a vízum kiadásakor a magyar hatóságok hibáztak volna. Lázár nem emlékezett rá, hogy a Népszavának adott minapi interjújában Orbán Viktor után ő is professzornak nevezte Pharaont:

úgy látszik, ragadós a példa.

Lázár megerősítette Orbán Viktor kijelentését, hogy annak hátterében, hogy a körözött Ghaith Pharaonnak 24 éve sikerül elkerülnie a letartóztatást, amerikai titkosszolgálati játszma állhat. Ezzel összefüggésben érthetetlennek nevezte, hogy ha a két Pharaon valójában azonos, az amerikai nagykövetség miért nem kezdeményezte a magyar hatóságoknál a letartóztatását az itt tartózkodása idején.

Borítókép: MTI Fotó: Kovács Attila