Még mindig nem rokona Áder a rendőrgyilkos Győrkösnek

2016.11.11. 16:27

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken megismételte állítását, hogy a rendőrgyilkosságot elkövető Győrkös István a köztársasági elnöknek nem rokona, írja az MTI. Azért kellett újabb közleményt kiadniuk, mert csütörtökön az Alfahír egy oknyomozó írásában ennek ellenkezőjét állította, miszerint Áder János másod-nagynénje Győrkös István felesége,  Áder másod-unokatestvére pedig ifj. Győrkös István.

Az Alfahír szerint mindezeket az adatokat eredeti anyakönyvekből szerezték, amelyeknek fényképmásolata a birtokukban van. A cikkük végén pontosítják:

„Tény, hogy vérrokonság nincs köztük, a fiatalabbik Győrkös István és Áder János között azonban egyértelműen van.”
Győrkös István
Győrkös István

Ennek ellenére a KEH azt írja: „Mint azt a Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi hivatalos sajtóközleménye is világosan és egyértelműen leszögezte, a rendőrgyilkosságot elkövető Győrkös István a köztársasági elnöknek nem rokona.”

„Az államfő semmilyen személyes kapcsolatban nem volt és most sincs a családdal.”

A KEH közleményében az olvasható, hogy azok a híresztelések, amelyek bármiféle együttműködést tételeznek fel a köztársasági elnök és egy illegálisan működtetett fegyveres szervezet vagy annak vezetői között, minden valós alapot nélkülöznek.

„A vádaskodók és az alaptalan híresztelések terjesztői jogi elégtétellel tartoznak. Erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy egy szolgálatteljesítés közben életét vesztett rendőr ügyét egyesek becstelen gyanúsítgatásra igyekeznek felhasználni, ezért a köztársasági elnök elvárja, hogy az alaptalanul vádaskodók vagy hozzák nyilvánosságra bizonyítékaikat, vagy – a köztársasági elnöki intézmény tekintélyének megóvása érdekében – fejezzék be lejárató kampányukat” – áll a közleményben.