Orbán: Jobb hely lesz a világ Trumppal

2016.11.11. 08:17
Egy új korszak küszöbén léptünk át, a Brexit volt a kopogtatás, az amerikai választás eredménye a belépő, a valóság győzött – mondta Orbán Viktor a 180 percben.

Ma és még hosszú évekig a bevándorlás ügye lesz a legfontosabb: vagy engedünk, vagy megállítjuk, és megvédjük Magyarország és a magyar emberek érdekeit – jelentette ki a 180 percben a miniszterelnök  a hirado.hu tudósítása szerint. Ezt a kérdést ki kell venni a pártgondolkodás logikájából, a KDNP ezt megértette, az ellenzéki pártok nem beleragadtak abba a gondolkodásba, ahonnan nem lehet jól kijönni.

A kormány így a következő hetekben csak a kereszténydemokratákra és a Fideszre támaszkodva küzdhet Brüsszelben, amelynek oldalára – úgy tűnik – a Jobbik is átállt. A hadszíntér most már tehát Brüsszelben van, amit lehetett a kormány itthon elvégzett. 3,3 millió ember kimondta a nemet a migrációra, az ellenzék miatt azonban ezt nem lehetett az alaptörvénybe foglalni, van tehát a jelenlegi alkotmány és 3,3 millió ember akarata, így kell most Brüsszelben küzdeni a decemberi csúcson – mondta Orbán Viktor a 180 percben.

Az amerikai elnökválasztás eredményét kommentálva a kormányfő azt mondta, egy új korszak küszöbén léptünk át, a Brexit volt a kopogtatás, az amerikai választás eredménye pedig már a belépés, a valóság győzött, és Orbán Viktor abban bízik, jobb hely lesz a világ Trumppal. A kampány és a kormányzás persze két különböző dolog, sok minden nem is dőlt még el, hiszen az új elnök csak januárban lép hivatalba, Magyarországnak azonban megvannak a kapcsolatai – hangsúlyozta a miniszterelnök a 180 percben.

Az amerikai-orosz kapcsolatokról szólva a miniszterelnök azt mondta, lehet javulás, de ez nem megy majd egyik napról a másikra. A hagyományos angolszász világszövetség továbbra is erős marad, de más lesz az európai biztonság, hiszen Trump világossá tette, hogy nem hajlandó ezt a cehhet tovább fizetni, így nekünk is többet kell majd tennünk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Hangsúlyozta azt is, a britek távozása Magyarország számára veszteség, hiszen az álláspontunk nagyon sok mindenben közel állt egymáshoz.

Londoni tárgyalásait a miniszterelnök sikerként értékelte, hiszen úgy tűnik, elértük, hogy a már ott lévő magyar vendégmunkások helyzete nem romolhat, az ezután érkezők helyzete pedig még nyitott kérdés. Ma 90-95 ezer magyar ember dolgozik Nagy-Britanniában, 40-45 ezer pedig itthon valamilyen brit cég kötelékében, így magyar-brit kapcsolatok kiemelten fontosak – húzta alá Orbán Viktor. Hozzátette ugyanakkor, bízik abban, hogy egyre többen jönnek majd haza, mert az ország egyre jobb hely lesz.