Krétarajz miatt igazoltattak a rendőrök Szegeden

2016.11.11. 18:22

Rendőri igazoltatással végződött Szegeden egy péntek délelőtti demonstráció.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy a szegedi közgyűlés egy olyan rendelet elfogadására készül, ami után 100 ezer forintos bírságra lehetne büntetni azokat, akik közterületen labdáznak. Ezt azzal indokolták, hogy a városnak évente sok milliós költség a közparkok fenntartása, így azok megőrzése miatt indokolt a döntés.

Sokaknak nem tetszett a javaslat, ezért a közgyűlés idejével párhuzamosan tüntetést szerveztek, “Szabad szegedi köztereket!” néven, a szegedi városházával szemben, írta meg a Szeged Ma. Az itt található szökőkútra írták fel krétával, hogy Parkszabadság, ami a helyszínre érkező közterület-fenntartók szerint kimerítette a köztulajdon beszennyezését. A beszámolók szerint a tüntetők nem ismerték el a közterület-fenntartók igazoltatáshoz való jogát, ezért inkább rendőrt hívtak.

A Délmagyar közgyűlésről készített beszámolójában az olvasható, hogy a képviselők között sem volt egyetértés a javaslattal kapcsolatosan. Botka László polgármester szerint méltányolható a döntés, mert nem a város összes zöldterületéről szól, csak a kiemelt védelem alatt álló parkokról. A KDNP-s Haág Zalánban felmerült, hogy azért is nehéz egy ilyen rendeletet betartatni, mert nehezen kehet megállapítani, hogy mi is minősült pontosan "labdázásnak". Szentistványi István független képviselő szerint a rendelet stresszben tartja az embereket.

Mostanság másnak is volt már gondja a krétarajzokból. Pécsen a Kétfarkú kutya párt elnökét néhány nappal ezelőtt szintén ilyen okból vitték be a rendőrségre.