Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Orbán: Van élet az Európai Unión kívül is

2016.11.12. 08:32
Interjút közöl Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap. Orbán beszélt Trump megválasztásáról, a politikai korrektség alkonyáról, Putyin Oroszországáról és arról, hogy a brexit elszomorítja, de „nyilvánvalóan van élet az Európai Unión kívül is”.

Orbán Viktor az amerikai elnökválasztás eredményéről a Micsoda nap! A liberális nemdemokrácia vége! című interjúban azt mondta: a republikánus jelölt, Donald Trump győzelme azt jelenti, hogy a realitás áttört az ideológián.

„Filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt a nyugati világban 'liberális nemdemokratikus' rendszerben élünk, és ennek vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét - és ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez - vége van” – idézi Orbán szavait az MTI.

Az újságíró felidézi Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy Trump megválasztása Magyarország és Európa számára is jó lenne. Arra a kérdésre, hogy továbbra is így tartja-e, a miniszterelnök azt mondta, hogy ez az érzése erősebb, mint valaha. Donald Trump nagyon egyértelműen állást foglalt az illegális migrációval szemben. Véleménye szerint ebből a szempontból Trump jobb Magyarország és jobb Európa számára is.

Arra a felvetésre, hogy az EU-vezetők részéről olyan vádak érik, hogy nem tartja magát az Európai Unió értékeihez, Orbán Viktor kijelentette:

a kérdés az, hogy miként definiálhatók az európai értékek.

Ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit, mivel a törvényesség és a rend európai érték, ez pedig a szuverén államok sajátja, és a nemzetközi kötelezettségek - például a schengeni előírások - teljesítésének előfeltétele. Szerinte mi jó európaiak vagyunk, „védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően".

Hozzátette ugyanakkor: igaz az is, hogy Magyarország nem elégedett mindazzal, ami Brüsszelben zajlik. "Ebben az értelemben kormányom egyfajta ellenzékben van Brüsszelben, de ez reformellenzékiség, nem pedig romboló ellenzékiség" - mondta a miniszterelnök. Ugyanakkor a magyarok 70 százaléka azt pártolja, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, tehát Magyarország az unió egyik leginkább EU-párti nemzete.

Arra a kérdésre, hogy helyeselné-e, ha Trump - ahogy kampányában ígérte - a kapcsolatok rendezésére törekedne Oroszországgal, és üdvözölné-e például az Oroszország elleni szankciók feloldását, Orbán Viktor kijelentette: Magyarország soha nem támogatta a szankciópolitikát. "Mindig világosan kifejtettük, hogy nem értünk egyet e politika tartalmával, de az (EU) egysége fontosabb, ezért elfogadtuk”.

Kijelentette: Borisz Jelcin néhai orosz elnök időszakának kiszámíthatatlan, szétesőben lévő Oroszországa veszélyesebb volt, mint Vlagyimir Putyin mostani orosz államfő Oroszországa. A Nyugat elvárása az, hogy Oroszország a Nyugaton honos politikai kultúrára alapozza politikai rendszerét, Magyarország megközelítése azonban az, hogy Oroszországot olyannak kell elfogadni, amilyen, és "nem olyannak, ahogy az álmainkban szerepel" - mondta Orbán Viktor.

A brit EU-tagság megszűnéséről szólva a miniszterelnök kijelentette: a britek számos kérdésben stratégiai partnerek voltak az EU-n belül, így most az unió gyengébb, mint eddig. Magyarország ezt szomorúnak tartja, "de én úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan van élet az Európai Unión kívül is, és ha egy szuverén nemzet van annyira bátor, hogy meghozza ezt a döntést, akkor mi sok szerencsét kívánunk neki".  • Vennék
  • Hírek