Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Őrizetbe vettek egy francia újságírót Törökországban

NTT
2016.11.12. 00:24

Őrizetbe vettek egy francia újságírót a török hatóságok pénteken Törökország délkeleti részén, Gaziantepben - közölte a riportert foglalkoztató Les Jours című internetes portál. Olivier Bertrand épp riportot készített, amikor a rendőrök faggatni kezdték, majd egy török fotóriporterrel együtt előállították, írja az MTI. A török fényképészt nem sokkal később elengedték, de Bertrand-t továbbra is fogva tartják. Munkáltatója szerint ok nélkül.

Követeljük, hogy azonnal engedjék szabadon

− szögezte le Isabelle Roberts, a Les Jours elnöke. Az ankarai francia nagykövetség tudatta: kapcsolatban vannak az újságíróval és a török hatóságokkal.

A júliusi, törökországi puccskísérlet óta a török kormányzat számos ellenzéki sajtóorgánumot elhallgattatott, többnyire arra hivatkozva, hogy terrorista propagandát terjesztenek. A múlt héten a kurdbarát parlamenti párt, a HDP több vezetőjét és több újságírót is őrizetbe vettek, ami miatt az Európai Unió szokatlanul éles bírálatokat fogalmazott meg Ankarával szemben.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet szerint Bertrand "törvénytelen" őrizetbe vételével a török hatóságok egyértelműen a külföldi újságírók megfélemlítésére törekszenek. A szervezet helyi vezetője szerint Bertrand-t akár napokig is fogva tarthatják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek