Egy hosszú vita végére tehet pontot Tarlós és a kormány

2016.11.14. 07:39

Hosszú csatározás után nyugvópontra került a fővárosi HÉV ügye, a cégbíróságon ugyanis a napokban bejegyezték a BHÉV Zrt-t - írja a Világgazdaság.

A HÉV-járatokat sokáig a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. üzemeltette, az agglomerációs buszjáratokat pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tenderének győztese, a Volánbusz. Tarlós István főpolgármester azonban bő egy éve megelégelte, hogy Budapest egy fillért sem kap az agglomeráció kiszolgálására, ami 16 milliárdba kerül, négyszer annyiba, mint amennyi bevétele származik belőle.

Tarlós sokáig azzal próbálkozott, hogy a költségeket az államon vagy az agglomerációs településeken szedje be. A vita odáig fajult, hogy Tarlós azt mondta: ha a főváros nem kapja meg a neki járó pénzt, akkor leállítja a városhatárban a HÉV-vonalakat, és felmondja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött megállapodást, illetve a Volánbusszal kötött szerződést az agglomerációs buszjáratok működtetéséről. 

Végül idén januárban döntötte el a kormány, hogy átveszi a fővárostól a HÉV-ek üzemeltetését.  Azzal, hogy a BKV Zrt.-ből kiválva megalakult a BHÉV Zrt., megtörtént az első lépés abba az irányba, hogy az állam, pontosabban a MÁV égisze alá kerüljenek a HÉV-vonalak.