Egy Soros-közeli bankár tárgyalt Rogán bizalmasánál, Kertész Balázsnál

2016.11.14. 06:55 Módosítva: 2016.11.14. 06:57

Tizenkét évig volt a Soros György által alapított, civil szervezeteket támogató pénzosztó szervezet, az Open Society Foundations (OSF) programmenedzsere az az Irakli Rekhviashvili grúz bankár, aki szerepel a Kertész Balázsról, Rogán Antal bizalmasáról szóló pénteki portrécikkünk egyik videójában. Rekvhiashvili saját életrajza szerint az OSF-nek a nyitott társadalom eszményét elősegítő közszolgálati reformkezdeményezéseivel foglalkozott 2000 és 2012 között Budapesten, ezt követően lett a Bank of Georgia budapesti központú regionális képviselője. 2004-ben emellett Grúzia gazdasági minisztere is volt.

A pénteken bemutatott, 2016 júniusában készült videón Rekhviashvili és két másik grúz társa, a letelepedési kötvénybizniszben érdekelt Shabtai Michaeli, illetve Nika Gilauri volt grúz kormányfő egy olyan erőműépítési projektet is említenek Rogán bizalmasának Aulich utcai irodája előtt, melyhez a magyar Eximbank hitelét is fel akarják használni. A felvételen Rekhviashvili az, aki az épületre mutatva azt mondja, „alá akarom írni vele a szerződést”.

Rekhiashvili kerek tíz évvel korábban, 2006-ban a budapesti Nyílt Társadalom Intézet képviselőjeként még egy antikorrupciós kurzuson adott előa CEU nyári egyetemén.

Grúzok tárgyalnak Kertész Balázs irodája előtt az Aulich utcában

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyrészt elismerte, hogy tudomása van egy grúz csoport által kezdeményezett hasonló projektről, másrészt tagadta, hogy Kertész Balázsnak bármilyen jogviszonya lenne akár a tárcával, akár a minisztérium alá tartozó Eximbankkal. Így rejtély, Kertész kinek a felhatalmazásából és miféle szerződésekről tárgyalt a grúzokkal, köztük Rekhviashvilivel. 

Rekhviashvili masszív Soros-közeli múltja azért érdekes, mert Soros Györgyre és az alapítványa által finanszírozott magyar civil szervezetekre az Orbán-kormány teljesen nyíltan ellenségként tekint. Lázár János korábban egyenesen azt állította, titkosszolgálati jelentések is készültek a Soros-féle magyarországi befolyásolási kísérletekről. Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja szerint pedig Soros „szervezett hálózati rendszert működtet″ a magyar kormány migránspolitikájával szemben, és ezzel „komoly nemzetbiztonsági érdekeket sért”. 

A videón szereplő jelenet önmagában is elegendő kellene legyen a kormány számára, hogy utánajárjon, mi is történt Kertész irodájánál, de ha következetesek akarnak lenni a Sorossal kapcsolatos sarkos álláspontjukhoz, akkor még inkább. Rekhviashvili ugyanis nem csupán fizetést kapott Soros szervezetétől, de a magyar kormányzati logika szerint ő maga volt a „hálózat" egyik magyarországi szervezője, működtetője, pénzosztója. Ráadásul több mint tíz évig. 

Éppen ezért elküldtük kérdésünket a Miniszterelnökségnek, hogy Lázár János vagy az alá tartozó szervek (pl. az Információs Hivatal (IH)) a felvételek napvilágra kerülése után megvizsgálják-e, hogy Rekhviashvili, a Rogán Antallal olykor csupán „kávézgató″ Kertész és a többiek pontosan milyen érdekeket képviselve akarhatnak hozzájutni magyar közpénzhez, és ez jelent-e esetleg nemzetbiztonsági kockázatot.

Amint kapunk választ, megírjuk.