Tényleg Orbán sikere, hogy kevesebb az abortusz?

Untitled-4.gif
2016.11.14. 13:39
Belesimul a terhességmegszakítások fogyásának évtizedek óta tartó trendjébe az Orbán-kormány éveiben mért csökkenés, amiről nemrég Rétvári Bence államtitkár beszámolt. A jelenségnek több oka van, közülük egy a szülőképes korú nők számának a csökkenése, amire az aktuális családpolitikának nemigen lehet azonnali hatása.

Sokan felkapták a fejüket, amikor bejárta a médiát, hogy szinte negyedével csökkent az abortuszok száma, mióta Orbán Viktor kormányoz. Az információ Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárától származott, aki jobbikos képviselők kérdésére írt a témában parlamenti választ.

„Fontos kiemelni, hogy az elmúlt öt évben – 2010 és 2015 között – a terhességmegszakítások száma 22,9 százalékkal, vagyis 9273-mal csökkent Magyarországon, 2016 első negyedévében pedig további 4,1 százalékkal. Ezek tényadatok, és mutatják a kormányzati intézkedések számottevő eredményeit” – írta az államtitkár. Fel is sorolta, mik voltak azok az intézkedések, amelyeknek az eredményei szerinte a számokban „jól láthatóak”:

  • nagyobb állami segítség az örökbe adáshoz
  • két magzatvédő plakátkampány
  • családi életre nevelés, hit-és erkölcstanórák
  • felvilágosítással foglalkozó civil szervezetek támogatása
  • a családtámogatási rendszer átalakítása

Bár nem ez volt a levelében a leghangsúlyosabb, Rétvári maga is utalt arra, hogy

az abortuszok számának csökkenése nem az Orbán-kormányhoz köthető újdonság, hanem régóta megfigyelhető tendencia.

Ha a KSH adatait nézzük, a rendszerváltás óta lényegében folyamatosan, évről évre csökken az abortuszok száma. Mindössze két kivételes év volt, amikor emelkedést mértek, utoljára 2008-ban volt ilyen. A 2010 és 2015 között mért csökkenés nagyságrendje sem különbözik látványosan a korábbi években látottaktól. A 2002 és 2007 közötti ötéves időszakban például, amikor előbb Medgyessy Péter, aztán Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, 12 205-tel esett az abortuszok száma, ami akkor 21,8 százalékos csökkenést jelentett.

2015-ben 31 176 terhességmegszakítás történt az országban, ami az előző évihez képest 4,6 százalékkal kevesebb. Ha a 2000-es évhez viszonyítunk, akkor a tavalyi szám annak körülbelül a fele, az 1990-es évhez képest pedig az egyharmada, érzékeltette a trendet a KSH munkatársa, Branyiczkiné Géczy Gabriella.

Azt lehetetlen pontosan megmondani, hogy a két dolog közül melyik milyen arányban áll a javuló trend mögött: több nő dönt a váratlanul megfogant gyerek megtartása mellett, vagy pedig eleve kevesebb a nem kívánt terhesség.

Fogynak a nők, akik teherbe eshetnének

Annyi viszont biztos, hogy a terhességmegszakítások fogyásának egyik oka a szülőképes korú, azaz a 15 és 49 év közötti nők létszámának a csökkenése, mondta az Indexnek a KSH munkatársa, aki emlékeztetett arra: 1981 óta csökken a népesség Magyarországon, és ezzel együtt jár egy öregedési folyamat is, így világos, hogy csökken ennek a 15–49 éves korosztálynak a létszáma is. Ha csak az elmúlt 15 évet nézzük közel 270 ezerrel lettek kevesebben, ami 10,5 százalékos esést jelent. Ezen belül is a 30 év alatti korosztály fogyása volt a legjelentősebb.

És akik külföldre mentek?

A szülőképes korú nők számát a legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai alapján számítják ki, és természetesen figyelembe veszik a nemzetközi vándorlásnál az adminisztratív nyilvántartások adatait. Vagyis ha valaki például kiköltözik Londonba, és kijelentkezik a magyarországi lakcíméről, az ő távozásával eggyel csökken a statisztikákban a szülőképes korú nők száma. A hivatalos kijelentkezést elmulasztó személyek viszont nem feltétlenül jelennek meg az adatokban.

A szakértő szerint éppen ezért érdemes figyelni az abortuszok abszolút száma mellett egy másik mutatót is. Pontosabb képet kaphatunk, ha a szülőképes korú női népességhez viszonyítjuk a terhességmegszakításon átesett nők számát. Így is csökkenés figyelhető meg: 1990-ben a korosztály 36, 2000-ben 23, 2015-ben már csak 13,5 ezrelékének volt abortusza. Innen látszik, hogy nem a szülni képes korosztály fogyása az abortuszok mérséklődésének egyetlen oka.

Feltételezhetjük, hogy felelősségteljesebb, hatékonyabb fogamzásgátlás állhat mögötte. Több nem kívánt terhesség kerülhető el, tudatosabb a családtervezés

– véli  Branyiczkiné Géczy Gabriella. Konkrét adatok azonban erről nem állnak rendelkezésre.

Minden 5. eset első terhesség

Valamennyi életkorban csökkent az abortuszok gyakorisága, de a legjelentősebb visszaesést abban a korosztályban mérték, ahol a leggyakoribb volt a terhességmegszakítás: a 25 és 39 év közötti nőknél a visszaesés 40 százalékos volt a 2000 és 2015 közt eltelt 15 évben. A legfiatalabbaknál, a 15–19 éveseknél és a legidősebbeknél, a 40–49 éveseknél jóval kisebb, csupán 25 százalékos volt a csökkenés, mondta el a szakértő. Ennek ellenére igaz az, hogy az életkor szerinti profilban nincs lényeges változás: most is a 20-as éveikben járó nőknél a leggyakoribb a terhességmegszakítás.

Változást figyeltek meg az abortuszon átesett nők gyerekszámát illetően. A 90-es évek végéig a kétgyerekes anyák voltak a legtöbben a terhességmegszakításon átesett nők között, de azóta már stabilan a gyerektelenek dominálnak, körülbelül 30 százalék az arányuk. Ha azonban a terhességmegszakítást megelőző terhesség kimenetelét nézzük, akkor akik korábban már gyereket vállaltak, függetlenül attól, hogy hányan vannak a gyerekek, az ő csoportjuk a legnagyobb, körülbelül 40 százaléknyi. Utána azok következnek, akik előzőleg is abortuszon estek át, az ő arányuk 30 százalék körül van. Az abortuszon átesett nők nagyjából 20 százaléka első terhességét szakította meg.

Legtöbbször 8 általános vagy annyi se

2015-ben a hajadonok aránya közel 70 százalék volt az abortuszon átesett nők között. A szakértő szerint ennek egyrészt az az oka, hogy itt is visszatükröződik: csökken a házasok aránya Magyarországon, így hát a szülőképes korú nők körében is nőtt a hajadonok aránya. Másrészt terhességmegszakítás pedig egyébként is gyakrabban történik hajadon nőknél. Náluk 17,9 ezrelék az abortusz gyakorisága, szemben a házas nők 8,6 ezrelékévél, magyarázta a KSH munkatársa.

Azoknak a nőknek a többsége, akik megszakítják a terhességüket, 8 osztályt vagy annál is kevesebbet végzett. Az ő arányuk még valamit nőtt is az elmúlt öt évben, 2015-ben már az abortuszon átesett nők 50 százalékát ez a nagyon alacsonyan képzett csoport tette ki, miközben a felsőfokú végzettségűek aránya mindössze 9 százalék volt.

(Borítókép: szarvas / Index)