A teljes Badacsony-hegy zárlat alá kerül

2016.11.15. 09:09

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen, írja Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.

FRISSÍTÉS: A Badacsony-hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek reakciójukban azt írják, a NÉBIH közleménye félrevezető lehet, és a szőlő, mint növény betegsége, semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra. Részletesebben a cikk végén.

A korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, írják. A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlő sárgaság betegség jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani és meg kell semmisíteni, mivel a fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás. Terjedése azonban nagymértékben csökkenthető az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel. Ez a fertőzött területen, valamint az azt 3 km szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező, írja a hivatal.

„Emellett a hatóság folytatja a fitoplazmát terjesztő kabóca jelenlétének és terjedésének előrejelzését és a védekezési felhívások közzétételét. A 2015-ben kiadott 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezésekhez állami támogatás igényelhető. Hatóság által elrendelt megsemmisítés esetén a hivatásszerű gazdálkodást folytató termelők kártalanításra jogosultak. A bejelentőlapok és a további információk a bejelentés-kötelezett károsítókról itt találhatók. További ismeretet nyújt a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegséget okozó fitoplazmáról az alábbi anyag" − írja a NÉBIH.

A borra nincs hatással

„Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsony hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek, az ágazat vállalkozói csúsztatásnak, félreértelmezhetőnek ítélik azt a NÉBIH közleményt, amely arról szól, hogy a Badacsony hegy „zárlat” alá kerül a „a szőlő aranyszínű sárgaság betegség” terjedése miatt. A térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére káros hatású és ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk!

A vélhetően őshonos betegség sajnos az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája! A betegség jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a NÉBIH szervezettel, a probléma megoldása végett. A lelkiismeretes gazdák védekezését nehezíti az ültetvények tagoltsága, és a zömmel nem is magánkézben lévő elhanyagolt területeken lévő fertőzési gócok megléte (nem is biztos, hogy szőlő művelési ágú terület). A hatékony védekezést tovább nehezíti a központi intézkedések hiánya, pl. az amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés!

Fontos tudni, hogy a betegség a szőlő, mint növény betegsége, semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra! Reméljük, hogy a NÉBIH túlzó közleménye nem riasztja el a badacsonyi borok szerelmeseit!" 

− írják közleményükben a következők: Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Badacsony Borvidéki Borút Egyesület, NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület