Kopaszbalhé: már nem nyomoznak a választási iroda elnöke ellen

DBZOL20160223003
2016.11.16. 15:55
Az ügyészség szerint kizárt, hogy bűnpártolást követett volna el az NVI elnöke a kopaszbalhé ügyében. Ezért megszüntette a nyomozást. Az MSZP-s Nyakó István szerint az ügyben az ügyészség követ el bűnpártolást, ezért pótmagánvádas indítvánnyal próbálja kiharcolni az eljárás folytatását.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke ellen, az indokokat szerdán közölték. 

A BRFK a kopaszbalhé ügyében indított nyomozástól különítette el a szocialista Nyakó István által tett feljelentést, az ezzel kapcsolatos iratokat elküldték az ügyészségnek. 

Nyakó bűnpártolás gyanúja miatt tett feljelentésének lényege az volt, hogy a helyszínre érkező rendőröket az NVI vezetőjének utasítására küldték el, illetve nem kértek rendőri intézkedést, és hagyták, hogy a Nyakót akadályozó személyekről rögzített adatokat megsemmisítsék. 

Az ügyészség szerint az NVI vezetője nem utasíthatta a szolgálatot teljesítő rendőröket semmire, és nem adott utasítást a beléptetőrendszer által rögzített adatok megsemmisítésére. Az adatok kezelését a biztonsági feladatokat ellátó cég végezte a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, írták. 

Az ügyészség azt is megállapította, hogy

a bűnpártolás is kizárt, mert a bűncselekmény előfeltétele egy alapbűncselekmény, márpedig a BRFK ezt a nyomozást megszüntette. 

Február 23-án kisebb tömeg jelent meg az NVI Alkotmány utcai épületének kapujánál. Arra vártak, hogy a Kúria honlapján megjelenjen az a végzés, amely megnyitja az utat egy újabb népszavazási kérdés benyújtása előtt a vasárnapi boltzár ügyében. A kérdést végül elsőként egy magánszemély, Erdősi Lászlóné tudta leadni, megelőzve Nyakó István MSZP-s képviselőt. A szocialisták szerint ez úgy fordulhatott elő, hogy több kopasz férfi akadályozta Nyakót. 

MSZP: Bűnt pártol az ügyészség

Bűnpártolással vádolta az ügyészséget a szocialista Nyakó István, aki pótmagánvádas indítványban kéri a február 23-án a Nemzeti Választási Iroda előtt történtek vizsgálatát.

Az ellenzéki politikus szerdai, a Legfőbb Ügyészség budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint úgy fogalmazott, „az urizáló fideszes politikai elit érdekében működő, pártszolgálatot teljesítő ügyészség” véleménye szerint bűnpártolást követett el. Azt mondta, a pótmagánvádas indítványát a kopaszok elleni nyomozást megszüntető határozattal összefüggésben teszi. Megjegyezte, az indítvány befogadásáról a Fővárosi Törvényszék dönt.

Ha a pótmagánvádas indítványnak helyt ad a bíróság, akkor Nyakónak lehetősége lesz betekinteni a nyomozati iratokba, kiderül, mi történt a rendőrségen. Megvizsgálták-e ki volt a felbujtó? Milyen összeesküvés állt a háttérben? – sorolta kérdéseit. Szerinte ebben az eljárásban már nem lehet elfedni a valóságot, hogy februárban az NVI előtt kopasz, kigyúrt verőemberek jelentek meg, és hogy Pálffy Ilona, az NVI elnöke elküldte a rendőröket.

Emlékeztetett arra, a Kúria március 3-i határozatában kimondta, akadályozták állampolgári jogai gyakorlásában, amikor nem hagyták, hogy az NVI időbélyegzőjéhez férjen.

(Borítókép: A vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdés benyújtására várakozók csoportja Budapesten a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án. Hátul jobbra takarásban Nyakó István MSZP-s politikus volt országgyûlési képviselő. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)