Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Tisztifőorvos: Egyre kevesebb a kórházi fertőzés

2016.11.16. 15:06

Összességében csökkent a kórházakban a fertőzések száma az elmúlt években, az intézmények biztonságosak, Magyarország európai összehasonlításban is jól áll, mondta az MTI szerint az országos tisztifőorvos, Szentes Tamás az országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén.

Háromféle kórházi fertőzést vizsgálnak. Szentes azt mondta, hogy a háromból egynél romlott a helyzet, ezek az úgynevezett multirezisztens fertőzések, amelyek ellenállnak az antibiotikumnak és más gyógyszereknek. A tisztifőorvos szerint a rosszabbodás itt világtendencia, és Magyarországon egyébként lassabban nő ezeknek a fertőzéseknek a száma, mint máshol. Segíthet szerinte a helyes antibiotikum-használat, amit igyekeznek meghonosítani az itthoni egészségügyben.

Közölte, hogy a másik két fertőzéstípusnál, a véráramfertőzéseknél (szepszis) és a clostridium difficile-nél (ami az antibiotikum-használattal összefüggő hasmenések leggyakoribb kórokozója) jelentős javulást tudtak elérni. Az utóbbinál 15 százaléknál nagyobb a csökkenés. A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a kórházi kézhigiénés rendszer fejlesztésére komoly erőfeszítéseket tesznek, például csak idén hat módszertani levelet adtak ki. 

Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár is megszólalt az ülésen. Azt mondta: a kórházi fertőzésekkel könnyű az embereket riogatni, vagy azt politikai célokra felhasználni, de ő azt szeretné, ha inkább a veszélyekre való "reagálásra" kerülne a hangsúly.  Ónodi-Szűcs szerint a fertőzési adatok intézményi szintű bontására egyelőre nem érett meg a helyzet, de szerinte is át kell majd később térni erre. Kijelentette azt is, hogy Magyarország európai viszonylatban is büszke lehet a kórházi fertőzéseket megfigyelő, tájékoztató rendszerére.

A kórházi fertőzések problémájával ugyanazok az orvosok álltak elő februárban, akik múlt év decemberében a hálapénzbombát robbantották. Az '1001 orvos hálapénz nélkül' néven működő csoport februári nyílt levele szerint Magyarországon egy év alatt többen vesztik életüket kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetben, és triviális problémákkal kórházba kerülő betegek is meghalhatnak olyan kórokozóktól, amelyeket már az intézménybe kerülésük után szedtek össze.