Saját önkormányzatától bérel olcsó lakást a Várban a polgármester

2016.11.18. 08:21 Módosítva: 2016.11.18. 08:29

Az I. kerületben, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész polgármestere, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a politikus 2013-ban szerezte meg a bérleti jogát a műemlék Táncsics Mihály utca 23. egyik lakásának.

A budavári önkormányzat közlése szerint a polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amihez nyilvános, piaci pályázaton jutott hozzá, a lakásért havonta 81 203 forintot fizet. Mint írták, az ingatlanbérlések esetében a pályázó által megajánlott bérleti díj és a vállalt felújítás mértéke az elsődleges szempont.

A lap azt írja, ez a lakbér messze elmarad a Várnegyedben kínált ingatlanok valós piaci bérleti díjától, az Ingatlan.com szerint például a közeli Szentháromság téren egy csaknem azonos méretű – 74 négyzetméteres – lakást havonta 370 ezer forintért lehet kibérelni.

A polgármesternek a vagyonnyilatkozata alapján saját tulajdonú lakása is van: a főváros XI. kerületében egy 69 négyzetméteres ingatlan kizárólagos tulajdonosa, Leányfalun egy közel 3500 négyzetméteres üdülő az övé, és a közelmúltig egy másik – 158 négyzetméteres – ingatlannak is társbérlője volt. Az I. kerületi önkormányzati lakás egyik nyilatkozatban sincs benne.

A budavári ingatlanokról szeptemberben az Ifjú Demokraták is beszéltek már: a Pala utca 8. épület kapcsán állították (ott a polgármestervolt feleségének cége bérel önkormányzati irodát), hogy a kerületben

  • egy „ egyszemélyes magyarság kutató intézet” 110 négyzetméteres irodahelyiséget bérel 60 ezerért, 
  • egy állami intézmény főigazgatója, pályázat nélkül kapott 2,5 szobás lakást 30 ezerért,
  • egy meg nem nevezett színész soron kívül kaphatott 117 négyzetméteres bérleményt, alig több mint havi 45.000 forintért.

Amikor nyilvános lakáspályázat évek óta nincs a kerületben.