Colleen Bell a Pharaon-ügyről: Nincsen titkosszolgálati játszma

2016.11.18. 21:28
Az biztos, hogy Trumpnak elküldi a felmondólevelét, de még nem tudja, hogy marad-e Budapesten. Orbán Viktor és Lázár János nyilatkozataira reagált az FBI által körözött szaúdi milliárdos zavaros ügyében. Azt mondta, őszinte beszélgetéseket folytatott a magyar kormányzat különböző szereplőivel a Népszabadság bezárása után. Nagyon érdekli a repülés, szeretne pilóta lenni. Colleen Bell az ATV-nek nyilatkozott.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Colleen Bell hosszú interjút adott péntek este az ATV-nek. A beszélgetés során több téma szóba került, például az FBI által körözött, Magyarországon aktív üzleti tevékenységet folytató szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon ügye is. 

Szeretném ezt tökéletesen tisztába tenni. Nincs itt semmilyen játszma. Pharaon egy körözött személy, és reményeink szerint lesz lehetőség arra, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsuk 

- reagált Bell Orbán Viktor kijelentésére. A miniszterelnök korábban azt mondta a szomszédjában is telket vásároló, terroristák pénzelésével is vádolt Pharaon ellentmondásosnak tűnő ügyéről, hogy meggyőződése szerint ez "egy amerikai titkosszolgálati játszma". 

A kormányfő és később Lázár János miniszter is azzal érvelt a titkosszolgálati játszmáról szóló állításuk mellett, hogy Pharaont 24 éve körözi az FBI, ez idő alatt többször járt Európában, mégis furcsa, hogy nem sikerült elkapni. Lázár egy Kormányinfón azt is mondta, hogy amikor Pharaon vízumkérelmet nyújtott be egy magyar konzulátuson, akkor értesítették erről az Egyesült Államokat, majd egy héttel később úgy fogalmazott, hogy "látniuk kellett, amikor Pharaon bekerült a schengeni rendszerbe". 

Az amerikai nagykövet a riporter kérdésére reagálva annyit tett még hozzá, hogy ebben és más ügyekben is folyamatosan kapcsolatban állnak a magyar kormánnyal és a hatóságokkal, de ennél többet nem mondhat erről. 

Felvetették Bellnek, hogy "éreznek-e bármiféle szemrehányást", amiért a magyar hatóságok mintha nem időben értesítették volna őket Pharaon magyarországi jelenlétével kapcsolatban, mire a nagykövet azt válaszolta, hogy nem fűzhet több kommentárt ehhez az ügyhöz, de megerősíti, hogy "Pharaon egy körözött bűnöző, akit reményeik szerint bíróság elé fognak állítani". 

Más kérdés, hogy mi az igazság

Szóba került a sajtószabadság kérdése is, amivel kapcsolatban a riporter felidézte, hogy a Népszabadság bezárása után a nagykövetség a Facebookon üzent az amerikai alkotmány erről szóló bekezdésével. Bell elmondta, hogy a témák széles körében folyamatos kapcsolatban van a magyar kormányzattal, különböző szereplőkkel konzultált a média helyzetéről is. 

Ezek nagyon őszinte beszélgetések voltak

- mondta, majd hozzátette, hogy vannak, akik a Népszabadság bezárását tisztán gazdasági lépésnek tartják, mások szerint politikai döntés miatt szántották be a legnagyobb politikai napilapot.

"Hogy mi az igazság? Az egy más kérdés" - jegyezte meg a nagykövet, aki szerint az Egyesült Államoknak nagyon fontos, hogy a világ minden részén előmozdítsák a sajtószabadság ügyét, így vannak ezzel Magyarországon is. 

Még nem búcsúzkodott, de

A jövőjével kapcsolatos kérdésre Bell elismerte, hogy a következő amerikai elnöki adminisztrációnak be fogja nyújtani a lemondó levelét, de ez még több hét múlva fog megtörténni, addig a munkájára koncentrál. "Meglátjuk mi lesz, még semmi sem biztos", mondta, de hozzátette, hogy egy új elnök megválasztásával a legtöbb nagykövet befejezi az addigi tevékenységét, de bizonyos esetekben folytathatják.

Az, hogy maradok-e vagy sem, még bizonytalan, ezt később fogjuk eldönteni

- mondta.  

Mi lesz, ha úgy alakul, hogy Trump beiktatása után új nagykövet érkezik Budapestre, Bell vissza fog menni a showbizniszbe - kérdezték tőle, mire azt válaszolta, hogy nagyon elfoglalt volt Magyarországon. "Nagyon sok lehetőségem lesz ezután a munkám után is, meg kell fontolnom, hogy mivel tudom legjobban szolgálni az országomat és az embereket", mondta Bell, aki azzal folytatta, hogy még nem szeretne elbúcsúzni, mert "nincs itt az ideje". 

Az interjú legvégén egy személyes vágyát is elmesélte, ami csak egy hobbiszinten, de nagyon érdekli: 

Szeretnék pilótaengedélyt szerezni repülőgépek vezetéséhez.   • Bérelnék
  • Személyi kölcsön