A többség az EU-ban bízik és Obamában, a fideszesek Trumpban és Putyinban

2016.11.19. 17:05
Magyarországon másfélszer többen nem örülnek Trump győzelmének, mint ahányan igen, egyedül a Fidesz szavazók körében vannak többségben a Trump győzelme után elégedettek. Pártok szerinti bontásban éles különbségek látszódnak a szimpatizánsok külpolitikai orientációjában – derül ki a Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatásából.

Ugyanannyian gondolják Magyarország szempontjából előnyösnek, hogy Trump lett az USA elnöke, mint ahányan Clinton győzelmét gondolták volna jobbnak, összességében azonban másfélszer többen nem örülnek Trump győzelmének, mint ahányan igen. A megkérdezettek leginkább Barack Obama, leköszönő elnökben bíznak (55 százalák), legkevésbé Donald Trumpban (21 százalék).

A Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása az amerikai elnökválasztás hazai megítélésén kívül leginkább azt firtatta, hogy milyen külpolitikai orientációt tartana megfelelőnek a többség. Összességében viszonylag jelentős a nyugati elkötelezettség támogatása, pártok szerint azonban mélyek a törésvonalak: a jobboldali szimpatizánsok sokkal inkább bíznak például Putyinban, mint a balosok.

A válaszadók több mint fele, 53 százaléka az EU-t tekinti Magyarország természetes szövetségesének, minden hetedik válaszadó pedig azt választotta a megadott lehetőségek közül, hogy a „saját utunkat” kellene járnunk. Ugyanannyian, 11-11 százalék gondolja úgy, hogy az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz kellene elsősorban közelednünk. Oroszországhoz leginkább a jobbikosok közelednének: 18 százalék.

A kutatásban nem csak azt vizsgálták, hogy az emberek szerint kikkel kellene barátkoznunk, arra is rákérdeztek, hogy kitől kell félnünk. A megkérdezettek többsége nem gondolja azt, hogy bármelyik nagyhatalom veszélyt jelentene Magyarországra. Akik mégis, azoknak a többsége (32 százalék) Oroszországtól tart leginkább. Legkevesebben (18 százalék) az Egyesült Államokat érzik ránk nézve veszélyesnek. A Fidesz és a Jobbik szavazók azok, akik között a legtöbben (33 és 27 százalék) gondolják azt, hogy az EU veszélyt jelent.

Ugyanez pártválasztás szerint már érdekesebb, például az orosz fenyegetés megítélése kapcsán:

Érdemes ezt összevetni az EU, mint fenyegető hatalom képzetével. Mint látható, a fideszesek inkább tartanak Brüsszeltől, mint Moszkvától.

Obamába, az EU-ba és Merkelbe leginkább az MSZP szavazók helyezik bizalmukat (65, 73 és 47 százalék), a Fidesz és a Jobbik szavazók már inkább Putyinba (45 és 54 százalék).

Bár Putyinban sem bízik a többség, figyelemreméltó, hogy Merkelben még nála is kevesebben: a német kancellárban a válaszadók 61 százaléka már nem bízik – áll a Publicus Intézet közleményében.