A TEK-et már családi balhék miatt is riasztják

2016.11.22. 18:38 Módosítva: 2016.11.22. 18:41

A TEK továbbra is túlmozgásos szervezetként működik, derült ki, amikor a terrorelhárítók ártatlan emberekre rontottak rá Baracson. Az Átlátszó beszámolója szerint a TEK bemondásra hitte el, hogy egy nő volt férje fegyvereket és lőszert rejteget. Az akció eredménye: előállítottak egy ártatlan idős párt, és 3 és fél éves unokájukat.

Fegyvereket, lőszert nem találtak, a férfi otthon sem volt. Ügyvédje szerint ha a kommandósok felderítés nélkül vetődnek rá ellenőrizetlen bejelentésekre, megtörténhet, hogy a TEK személyes bosszúk, üzleti megtorlások eszközévé válik.

Családi perpatvarba vonták be a naiv TEK-et

Az ügy főszereplője Láng Zoltán, aki Baracson élt szüleivel. A hat éve nem látott volt felesége kereste meg, hogy közös fiúk nála lakhasson. A fiút apja hazavitte, de kiderült, hogy Németországban büntetőügy folyik ellene, és amúgy sem jöttek ki, ezért később volt felesége rokonaihoz költöztette,

A fiú egyszer kereste még meg, hogy pénzt kérjen tőle. Mivel nem kapott, feldúltan a falba bokszolt, amitől keze megduzzadt. Vélhetően ezután hívta fel anyját, aki kiborult, telefonon üvöltözve kérte számon Láng Zoltánon a történteket, és utasította, hogy a gyereket vigye kórházba. Ott kiderült, hogy a keze nem tört el.

Másnap Lángék házát TEK-esek rohanták le, pont akkor, amikor a férfi otthon sem volt. 

„Édesapám később mesélte el, hogy a TEK-esek engem szólongattak a hangosbemondóval, de hát én nem voltam otthon, így ő papucs és cipő nélkül, zokniban ment ki az udvarra. Édesanyám is kinézett, de azonnal közölte, hogy visszamegy a házba, mert bent van a három és fél éves unokája. Végül vele együtt hajlandó volt beülni az egyik rendőrautóba, csak úgy, mint édesapám is, mert a terrorelhárítók meg akartak győződni arról, hogy valóban nincs a házban senki sem. Hát nem volt, de fegyvert sem találtak.”

A TEK szerint minden szabályos volt

Ahogy megérkeztek – folytatta Láng Zoltán – őt és élettársát megmotozták, majd az apjával együtt bevitték a kapitányságra. „Ott gyanúsítottak meg minket, de már nem a házkutatás során említett lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, hanem zaklatással."

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya zaklatás vétség gyanúja miatt folytat büntetőeljárást két férfival szemben a kérdéses ügyben” – erősítette meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az Átlátszónak. Kérdésre megjegyezték, amennyiben kiderül, hogy a bejelentő félrevezethette a hatóságot, akkor eljárást indíthatnak vele szemben.

A rendőrségen úgy vélték, hogy a bejelentés tartalma alapján „speciális képzettség és felszerelés szükségeltetett az információ ellenőrzéséhez. Kockázatelemzést követően született döntés a műveleti egységek bevonásáról. Ez az intézkedés egyaránt szavatolta a rendőrök, a környéken lakók és az intézkedés alá vont személyek életét, testi épségét és biztonságát.”

 A rendőrség később azt állította, hogy nem volt panasz az eljárásra, ami Láng szerint nem volt igaz, ők ugyanis panaszt tettek.

Az ügyvéd szerint a TEK eljárása amúgy szakszerű és jogszerű volt, nem a végrehajtással volt a gond, hanem arra kiadott utasítással. Hangsúlyozta, hogy nem csak a rendőri intézkedés történt minden alap nélkül, hanem a gyanúsítás is.

Szükségtelen, aránytalan, eltúlzott és minden jogalapot nélkülöző volt az, hogy ellenőrizetlen információ alapján lerohanták a családot.

 A TEK már sokszor vetődött árnyékra

Hasonló eset volt a 2012-es műegyetemi jedi lovagos sztori, emlékeztet az Átlátszó. Emlékezetes, valaki arról tett bejelentést, hogy egy fegyvernek látszó tárgyat vélt felfedezni egy diáknál. Valójában egy gólyatábori forgatás kellékét, egy műanyag játékfegyvert viselt a fiatalember. Ebben az esetben sem az volt a gond, hogy a rendőrségnél és a terrorelhárításnál komolyan vették a telefonáló szavait, hanem az, hogy információszerzés és tájékozódás nélkül hatalmas erővel vonultak ki a Műegyetemhez. A nagy igyekezetet azzal indokolta korábban Hajdu János, a TEK vezetője, hogy „a kommandósokat az öli meg, ha nincs munkájuk.”