Mégiscsak a körözött Pharaon járt-kelt itt

2016.11.23. 07:38

„Ghaith Pharaont tizenegy különböző néven, négy különböző születési dátummal és két különböző születési hellyel körözi az Egyesült Államok” – írja a kormánylap, a Magyar Idők, sőt még azt is, hogy „az utóbbi néhány évben számos alkalommal járt Európában, megfordult hazánkban, de járt Franciaországban, illetve Spanyolországban is. És még azt is, hogy a magyar hatóságoknak van ujjlenyomatuk az illetőtől, akit mellesleg legalább 11 névvel rögzítettek az Interpol körözési listáján.

Vannak ebben újdonságok, a kormány ugyanis a professzor úrról eddig vagy azt mondta, hogy nem is az a Pharaon vásárolgatott itt ingatlanokat, aki a körözött személy, vagy azt, hogy nincs tőle ujjlenyomat, vagy azt, hogy nincs itt, nem volt itt, nem vásárolt ingatlanokat. Ami viszont változatlan: ahogy Orbán Viktor korábban, úgy a pártlap is azt írja, minden bizonnyal csak egy titkosszolgálati játszmának vagyunk külső szemlélői. Minden hiba Amerikában történt.

A furcsa szerzetről ebben a cikkünkben írtunk hosszan, részletesen.

A Magyar Idők azt írja nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva, az amerikaiak Pharaon felvételét „11 különböző névvel, 4 különböző születési idővel, valamint 2 különböző születési hellyel kezdeményezték az Interpolnál". A lap azt állítja, hogy Pharaon Magyarországra olyan adatokkal utazott, ami nem adott ki egyezést az Interpol adatbázisában szereplő adatokkal. Így utazhatott Magyarországon kívül a környező országokba is.

Ahogy azt korábban írtuk, Pharaon három évig jogszerűen volt Magyarországon: nemcsak vízumot, hanem tartózkodási engedélyt is kapott Magyarországtól.

Bár október végén a miniszterelnök azt mondta, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az üzletember, a kormány kommunikációja később átállt arra, hogy ha a „professzor” belépne az országba, azonnal letartóztatnák. Orbán Viktor titkosszolgálati játszmáról beszélt, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Colleen Bell pedig azt mondta: „Nincs itt semmilyen játszma. Pharaon egy körözött személy, és reményeink szerint lesz lehetőség arra, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsuk.”

A Belügyminisztérium szerint egyébként többször kérték az amerikaiaktól, hogy küldjék el Pharaon ujjlenyomatát, amiből először egy használhatatlant küldtek, majd végül egy összehasonlításra alkalmas minta érkezett, amely egyezett a vízumkérő lapon szereplővel.

„Az azonosítás megtörtént, Ghaith Pharaon egyelőre sehol” – zárja cikkét a Magyar Idők.  • Hírek
  • Hírek