Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ne üljön autóba Nyíregyházán!

2016.11.23. 11:26 Módosítva: 2016.11.23. 11:30

A tájékoztatási, majd a riasztási fokozati értéket is átlépte Nyíregyházán a szálló por légköri koncentrációja a legutóbbi két nap 24 órás átlagában - közölte az MTI. A város polgármesteri hivatala arra kérte a helyieket, hogy kerüljék az autóhasználatot, lehetőleg tömegközlekedéssel utazzanak.

szmogi
Fotó: Időkép.hu

Hétfőn 88,4 mikrogramm, míg kedden 129,9 mikrogramm volt a szálló por köbméterenkénti mutatója. (A tájékoztatási küszöbérték köbméterenként 75, a riasztási pedig 100 mikrogramm).

A meteorológiai előrejelzések szerint este és kora reggel várható a légszennyező anyagok további dúsulása a nyírségi, 120 ezres nagyvárosban és környékén, javulás csütörtöktől valószínű.

Nyíregyháza polgármesteri hivatala kérte, hogy a légszennyezettség romlása érdekében a városban lakók lehetőleg kerüljék a személygépjárművek, főként a dízelüzeműek használatát, emellett ha arra lehetőségük van, akkor a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint ne égessenek kerti hulladékot.

Este és reggel lehetőleg kerülni kell a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást. Az épületeket ajánlatos délben vagy kora délután szellőztetni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját és a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikrogrammnál kisebb porrészecskék bejuthatnak a tüdőhólyagokba, súlyosbíthatják a meglévő légzőszervi betegségeket és csökkenthetik a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Elsősorban a légúti betegségekkel küzdők, továbbá az idősek és a kisgyermekek a veszélyeztetettek, nekik most kerülniük kell a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást Nyíregyházán.