Vona Áderhez fordult az alaptörvény miatt

2016.11.23. 13:42 Módosítva: 2016.11.23. 14:31

A köztársasági elnökhöz fordult a Jobbik elnöke az alaptörvény-módosítás ügyében, segítségét kérve a patthelyzet feloldása érdekében - írja az MTI. Vona Gábor szerdán Orosházán, sajtótájékoztatón elmondta, levélben arra kérte Áder Jánost, avatkozzon be, vesse latba tekintélyét, a pozíciójából fakadó erőt az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében kialakult patthelyzet megoldása érdekében.

Vonának konkrét javaslata is van arról, mit tehetne az államfő, de ezt először személyesen Áder Jánossal szeretné megvitatni.

Vona Gábor úgy fogalmazott, "nem járt a köztársasági elnök nyakára", amióta Áder János hivatalában van, egyszer találkoztak. Az alaptörvény módosításának kérdése azonban olyan fontos probléma, ami indokolttá teszi a második ilyen megbeszélést, ezért bízik abban, hogy az államfő programjához igazodva, de a lehető leghamarabb sor kerülhet a személyes egyeztetésre.

Hétfőn számoltunk be arról, hogy nem vette napirendre a parlament igazságügyi bizottsága a Jobbik alkotmánymódosítását, ami egy mondat kivételével szó szerint megegyezik Orbán Viktor javaslatával.

A Fidesz és a Jobbik csatája hetek óta tart a kvóta elutasításáról szóló alkotmánymódosításról. A kvótanépszavazás után maga Orbán Viktor nyújtotta be a hetedik alkotmánymódosítást a kvóták elutasításáról. A Jobbik ezt alapvetően támogatta, de Vona Gábor elnök azt a feltételt adta Orbán Viktorral folytatott egyeztetésén október 18-án, hogy a Jobbik megszavazza az alkotmánymódosítást, ha a Fidesz beszünteti a letelepedési kötvények árusítását.