A nem intézkedő illetékesek okoztak tömegszerencsétlenséget Szentesen

2016.11.24. 11:43
Két év elteltével vádat emeltek egy szentesi vasúti átjáróban történt tömegszerencsétlenség miatt. Az ügyészség két önkormányzati alkalmazottat és egy MÁV-dolgozót vádol; az ő hanyagságuk miatt akadt fent a vasúti átjáróban egy pótkocsi, amibe a vonat belerohant. A balesetnek négy súlyos sérültje volt.

2014. március 3-án egy 40 tonna kukoricát szállító nyerges vontató a szabad jelzés mellett akart átmenni a vasúti átjárón, de a pótkocsi letámasztó lábai fennakadtak a sínen, és a jármű elakadt az átjáróban. Röviddel ezután ért oda Szegvár felől egy személyvonat 80 km/h sebességgel, és a gyorsfékezés ellenére a pótkocsiba ütközött.

Mint kiderült, a balesetnek az volt az oka, hogy az átkelő szabálytalan vonalvezetése miatt azon nem lehetett biztonsággal, fennakadás nélkül áthaladni. Az ügyészség szerint – a hatóság jelzése ellenére – a vádlottak nem tettek érdemi lépéseket a veszélyhelyzet elhárítására – írja az MTI.

Pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság már 2010 novemberében értesítette a szentesi önkormányzatot és a vasúttársaságot, hogy balesetveszélyes a Téglagyári vasútátkelő. Táblacserét, sárga lassító felfestést és a növényzet irtását írták elő 2011. júliusi határidővel, a vádlottak azonban a kapcsolatfelvételen túl semmilyen érdemi intézkedést nem tettek. Két évvel később újabb ellenőrzést tartottak, ezen a vádlottak személyesen is ott voltak, és ekkor már írásban is felhívták a vádlottak figyelmét a szükséges intézkedésekre, de ezeket továbbra sem végezték el.

Az ügyészség a szentesi önkormányzat műszaki irodájának két alkalmazottját és a MÁV Zrt. egy dolgozóját tömegszerencsétlenséget eredményező foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. A 2014-es balesetben négyen súlyos, kilencen könnyebb megsérültek.