Bezárták az iskolát Sződön járvány miatt

2016.11.25. 13:40

A sződi általános iskola tanulói között nagy számban jelentkezett hasmenéses megbetegedés, ami miatt csütörtökön tanítási szünetet rendeltek el az intézményben - tudta meg a Váconline. A település háziorvosa 2016. november 24-én (szerda) reggel arról tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályát, hogy "az elmúlt néhány napban lassú ütemben hasmenéses megbetegedések halmozódása kezdődött az általános iskolában", szerdára már nagyon sok gyerek beteg lett. 

A Népegészségügyi Osztály munkatársai kivonultak a helyszínre, kivizsgálták a járványt, és intézkedni kezdtek. Megállapították, hogy most 66 tanuló beteg, ez az összlétszám egyharmada, két dolgozó és néhány szülő is érintett.

A tünetek: hányás, hasmenés, fejfájás, hőemelkedés, nem magas láz, hasi fájdalom. A betegeket otthon kezelik, kórházi beutalás nem vált szükségessé. A népegészségügyi osztály szerint a megbetegedések halmozódását egy kontakt úton terjedő vírusfertőzés okozza, az étel közvetítésével való terjedés kizárt. A korokozó kimutatására járványügyi laboratóriumi vizsgálatokat kezdtek.

A hatóságok szerint az iskola korszerű, kifogástalanul tisztán tartott.

A Népegészségügyi Osztály elrendelte az iskolában a mindenre kiterjedő fertőtlenítést, amihez megfelelő vírusölő hatással rendelkező kézfertőtlenítőt és egyéb fertőtlenítő szert adtak.  Az iskola igazgatója 2016. november 25-re saját hatáskörben tanítási szünetet rendelt el.