Reményt kapott a lúgos támadás áldozata

4O5A8136
2016.11.25. 13:09

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján kezdte tárgyalni másodfokon annak a budai orvosnak, B. Krisztiánnak az ügyét, aki a vád szerint szakítás után bosszúból maró lúgot öntött volt barátnője nemi szervére, hogy végleg tönkretegye áldozata szexuális életét.

A bíróság Markó utcai épülete előtt közben az áldozatot támogató minidemonstrációt tartottak a női áldozatokat jelképező piros kartonbábukkal. Éppen ma, november 25-én van a nők elleni erőszak megszüntetésének a világnapja. A tárgyalótermet is megtöltötték az áldozat támogatói, sokan helyhiány miatt be sem jutottak.

A férfit első fokon, májusban négy éves börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Törvényszék, és öt évre eltiltották az orvosi foglalkozástól. A büntetést túl enyhének találta az ügyészség és az áldozat, Renner Erika is. Ő az ügyvédjével arról szeretné másodfokon meggyőzni az ítélőtáblát, hogy amit B. elkövetett, nem testi sértés, hanem valójában emberölési kísérlet volt, mégpedig előre kitervelten, aljas célból, különös kegyetlenséggel, egy védekezésre képtelenné tett emberrel szemben. Ezért elvben akár életfogytiglan is járhatna.

A másodfok első napja nekik kedvezően alakult. Megtörtént, amit szerettek volna: az ítélőtáblán Máziné Szepesi Erzsébet tanácsa úgy döntött, hogy alaposabban utánajár a felvetett kérdéseknek, és kiegészítő szakvéleményt készíttet az ügyben korábban dolgozó igazságügyi orvosszakértőkkel. Így lehetőség nyílik arra, hogy bebizonyosodjon, amit Renner Erikáék állítanak:

  • igenis életveszély volt,
  • nem B. Krisztiánon múlt, hogy nem következett be a legrosszabb,
  • mert ő orvosként átlátta a veszélyeket, tudta, hogy áldozata akár meg is halhat, de ebbe belenyugodott.

Ezen múlhat majd az, kaphat-e súlyosabb büntetést a vádlott.

B. Krisztián az eljárásban mindvégig tagadta, hogy ő lett volna az a maszkos támadó, aki 2013 márciusában a saját otthonában megtámadta Renner Erikát, elkábította, levetkőztette, megkötözte kezét-lábát, maró lúggal leöntötte a nemi szervét és az egész altestét, majd magára hagyta. Az elsőfokú ítélet után felmentésért fellebbeztek az ügyvédjével. Szerintük nincs bizonyíték B. Krisztián bűnösségére, és az elsőfokú ítélet tele van logikátlansággal, ellentmondásokkal, feltételezésekkel.

Azt mondják, lehet, hogy az ismeretlen, valódi támadó szexuális erőszakot követett el, és a maró anyaggal ennek a nyomait akarta eltüntetni, de szerintük az sem kizárt, hogy valaki mindkettejükön bosszút akart állni, és szándékosan keverte gyanúba B. Krisztiánt. Megkérdőjeleznék azt is, hogy az áldozat valóban olyan maradandó sérülést szenvedett, amitől a szexuális élete soha sem lehet már a régi. Ha rajtuk múlna, újabb vizsgálatoknak vetnék alá az áldozatot ennek megállapítására. Ez ellen tiltakozott az áldozat ügyvédje, szerintük rendkívül megalázó lenne 8 műtét után még ennek is kitenni őt.

Most B. Krisztiánék, Renner Erikáék is december 12-ig kaptak időt arra, hogy összegyűjtsék, milyen kérdéseket akarnak feltenni a szakértőknek. A szakértőknek január 30-ig kell befejezniük a munkát. A következő tárgyalás február 24-én lesz, és ha sikerül a tervek szerint haladni, akkor aznap már elhangzanak a perbeszédek, az ítéletet pedig március 10-én hirdetik ki.

 

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, akkor hívja ezeket a segélyvonalakat: 06-40-630-006 (hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig), 06-80-505-101 (este 6 és 10 között szerda és hétvége kivételével).

(Borítókép: B. Krisztián a Fővárosi Ítélőtábla pénteki tárgylásán. Fotó: Ajpek Orsi/Index)