Teréz
1 °C
14 °C

Nem lesz népszavazás Budapesten a budapesti olimpiáról

IMG 4794
2016.11.25. 17:22

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Így szólt a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) által hitelesített kérdés, amelyet október 6-án hitelesített az FVB, és október 20-án emelkedett jogerőre. Innentől számítva 30 nap lett volna összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírást, de a kezdeményezők nem vették át az aláírásgyűjtő íveket, így nem lesz referendum Budapesten - tájékoztatta az FVB az MTI-t. 

A népszavazást magánszemélyként kezdeményező Erdélyi Katalin azt mondta az Indexnek, hogy két ok miatt sem vette át az íveket. "Egyrészt a jogerőre emelkedésről egy aznap feladott levélben értesítettek, amit mire kézhez kaptam, már eltelt kilenc nap a gyűjtésre rendelkező harminc napból. Másrészt a Kúria döntésére várunk, hogy engedélyezik-e az országos népszavazást, ugyanis mi szeretnénk minden állampolgárt megkérdezni" - mondta Erdélyi, aki egyébként az Átlátszó újságírója. 

Erdélyi szeptember 6-án benyújtott másik országos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 5-én nem hitelesítette. Az a kérdés úgy szólt, hogy: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?"

Az NVB testülete akkor 9:2 arányban úgy döntött, hogy a kérdés azért nem hitelesíthető, mert a törvény hatályon kívül helyezése az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdést érint, a már létrehozott és létrehozandó szervezetek tekintetében. A kérdés emellett az NVB szerint nem felel meg a választópolgári egyértelműségnek sem, mert azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené.

De még nem dőlt el teljesen, hogy lehet-e országos népszavazás az esetleges olimpiarendezésről, a végső szót a Kúria fogja kimondani a kérdésben.