Harmadával kevesebb az elhúzódó bírósági eljárás

2016.11.26. 10:05

A 2012-es bírósági reform óta a büntetőeljárások négyötöde már egy éven belül befejeződik – közölte a Magyar Időkkel az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Tavaly a büntetőeljárások 29 százaléka úgynevezett egyszerűsített eljárásban egy hónapon belül, 52 százaléka fél év alatt, 84 százaléka pedig egy éven belül befejeződött a bíróságokon.

2015-ben az ítéletek 73 százaléka ráadásul első fokon jogerőre emelkedett az OBH tájékoztatása szerint, ami azt jelenti, hogy a vádlott és védője, az ügyész és a sértett is elfogadta a bíróság döntését. Fellebbezés esetén a másodfokú bíróság vizsgálja az ítélet helyességét. A statisztikák szerint a megfellebbezett ítéleteknek csupán 7,4 százaléka bizonyult megalapozatlannak, ennyit helyezett hatályon kívül a fellebbviteli bíróság.

A bírósági reformmal a hosszabb, két éven túl folyamatban lévő ügyek számában is sikerült csökkenést elérni. Büntető ügyszakban a járásbíróságok előtt 2011-ben még 4225 ilyen peres eljárás folyt, tavaly ez a szám már a harmadával kevesebb, 2594 volt.

Számos nagy horderejű büntetőügy viszont hosszú évek, akár több mint egy évtized után sem jutott még el a jogerős döntésig. Ilyen például a Kulcsár-ügy, vagy a „tescós rablók” ügye. Az ilyen ügyekben azonban gyakorlati okokból továbbra sem várható az események felgyorsulása az OBH szerint. "Ahol bonyolult a vád tárgyává tett cselekmény, sok vádlott, tanú, szakértő szerepel egy ügyben, és több tízezer oldalas a nyomozati irat, terjedelmes a vádirat, nem lehet ilyen rövid idő alatt ítéletet hozni. Egy-egy összetettebb eset akár 200 napig tartó tárgyalássorozatot is igényelhet", fejtette ki a hivatal.