Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmadával kevesebb az elhúzódó bírósági eljárás

2016.11.26. 10:05

A 2012-es bírósági reform óta a büntetőeljárások négyötöde már egy éven belül befejeződik – közölte a Magyar Időkkel az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Tavaly a büntetőeljárások 29 százaléka úgynevezett egyszerűsített eljárásban egy hónapon belül, 52 százaléka fél év alatt, 84 százaléka pedig egy éven belül befejeződött a bíróságokon.

2015-ben az ítéletek 73 százaléka ráadásul első fokon jogerőre emelkedett az OBH tájékoztatása szerint, ami azt jelenti, hogy a vádlott és védője, az ügyész és a sértett is elfogadta a bíróság döntését. Fellebbezés esetén a másodfokú bíróság vizsgálja az ítélet helyességét. A statisztikák szerint a megfellebbezett ítéleteknek csupán 7,4 százaléka bizonyult megalapozatlannak, ennyit helyezett hatályon kívül a fellebbviteli bíróság.

A bírósági reformmal a hosszabb, két éven túl folyamatban lévő ügyek számában is sikerült csökkenést elérni. Büntető ügyszakban a járásbíróságok előtt 2011-ben még 4225 ilyen peres eljárás folyt, tavaly ez a szám már a harmadával kevesebb, 2594 volt.

Számos nagy horderejű büntetőügy viszont hosszú évek, akár több mint egy évtized után sem jutott még el a jogerős döntésig. Ilyen például a Kulcsár-ügy, vagy a „tescós rablók” ügye. Az ilyen ügyekben azonban gyakorlati okokból továbbra sem várható az események felgyorsulása az OBH szerint. "Ahol bonyolult a vád tárgyává tett cselekmény, sok vádlott, tanú, szakértő szerepel egy ügyben, és több tízezer oldalas a nyomozati irat, terjedelmes a vádirat, nem lehet ilyen rövid idő alatt ítéletet hozni. Egy-egy összetettebb eset akár 200 napig tartó tárgyalássorozatot is igényelhet", fejtette ki a hivatal. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!