Nem véletlenül ávósozza az LMP Gyurcsányékat

2016.11.29. 09:09
Az LMP-sek háromnegyede elutasítja Gyurcsány Ferencet, derül ki egy novemberi, belső használatra készült LMP-s kutatásból. Az Index megtudta, hogy az LMP külön megmérette az ellenzéki szavazók Gyurcsányhoz való viszonyát, és ebből az LMP-s vezetők azt látták, érdemes felvenniük az eléjük dobott DK-s kesztyűket.

A baloldali pártok közötti üzengetések, viták az utóbbi években annyira megszokottá váltak, hogy nem is mindig viszi át a közvélemény ingerküszöbét. Az LMP és a DK között viszont az alkotmánybírák megválasztása miatt szokatlanul éles és hangos veszekedés tört ki.

Az Index információja szerint a vita hátterében nem kizárólag személyes ellentétek állnak. Az LMP készített egy kutatást, amelyben kimondottan az ellenzékiek Gyurcsány Ferenchez való viszonyát vizsgálták, és arra jutottak, hogy az LMP-nek érdemes támadnia Gyurcsányékat.

Kollaboráns LMP! Ávós DK!

A mostani beszólások azután kezdődtek, hogy kiderült: az LMP megállapodott a Fidesz–KDNP-vel abban, hogy megválasztanak együtt, kétharmaddal négy alkotmánybírót, illetve az Alkotmánybíróság elnökét. A Fidesz–KDNP-nek egyedül nem lett volna elé szavazata, az LMP így nyilván segített ezzel a kormánypártoknak, az ellenzéki pártoktól meg is kapták az ilyenkor kötelező savazásokat. 

Az MSZP puccsról és titkos összejátszásról beszélt, a Jobbik Fidesz–LMP-paktumról, a DK pedig kollaboránsnak nevezte az LMP-seket. Az LMP-sek elsősorban a DK-soknak szóltak vissza, és ennek csúcspontja az az akció volt, amikor a komplett LMP-frakció letámadta Varju László DK-alelnök sajtótájékoztatóját.

Az ATV meg is örökítette ezt a vitát, amely a Parlament sajtótermében zajlott. A vita egyik csúcspontja az volt, amikor Schiffer András volt társelnök ávósozta az őket kollaboránsozó DK-sokat: „Gyakorlatilag egyházellenes indulatokat szítanak fel, azt csinálják, amit az ÁVH-s szellemi elődeik.”

A DK-nak nyilvánvalóan érdeke az LMP-t támadni a kétharmad biztosításáért, hiszen a DK a Fidesz legharcosabb ellenfelének akarja beállítani magát az ellenzéki oldalon. Érdekesebb az LMP viselkedése, amely beleállt a vitába. A dolog persze nem véletlen, és nem a személyes indulatokról szól kizárólag.

Az LMP-sek háromnegyede elutasítja Gyurcsányt

Az Index megtudta, hogy novemberben az LMP-sek titokban épp erről készítettek kutatást: az ellenzéki szavazók Gyurcsányhoz való viszonyulásáról. Mivel most kezdődtek a baloldalon az összefogás-egyeztetések/viták, észszerű, hogy a párt vezetői tudni akarták, mennyire érdemes Gyurcsányt közel engedni magukhoz. A reprezentatív kutatásból kiderült:

az LMP-s szavazók szerint Gyurcsány kifejezetten akadályozza az ellenzék sikerét. 

A kutatás szerint

  • a kormányváltást akarók (ebben a balosok és a jobbikosok is benne vannak) 46 százaléka szerint a kormányváltást Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza,
  • míg 45 százalék szerint szükség van Gyurcsányra Orbán Viktor leváltásához.

Ez tehát döntetlen. Az LMP-szavazóknál viszont az arány 76-21, vagyis az LMP-sek háromnegyede elutasítja Gyurcsányt. Ebből az adatból vonták le azt a következtetést az LMP-s politikusok, hogy szavazóik körében népszerű lesz egy DK-sokkal szembeni konfliktus.

Az LMP öt politikus népszerűségét is felmérte: a két társelnöke mellett Gyurcsány Ferencét, Botka Lászlóét (MSZP) és Vadai Ágnesét (DK). Gyurcsány iránt az érdeklődés az előzőek alapján nem meglepő, Vadait azért vették bele, hogy lássák egy másik DK-s politikus népszerűségét, Botkára pedig azért voltak kíváncsiak, mert bár az MSZP-sek nyáron leszavazták, sokan még mindig elképzelhetőnek tartják, hogy egyszer vezeti a komplett baloldalt. 

A népszerűségi sorrend az öt politikus között:

  • Szél Bernadett: 41 százalék
  • Botka László: 34 százalék
  • Vadai Ágnes: 32 százalék
  • Hadházy Ákos: 31 százalék
  • Gyurcsány Ferenc: 26 százalék.

Gyurcsány a legnépszerűtlenebb ötük közül, de látható, hogy nincs utcahosszal lemaradva. A DK-t pedig nem húzza le magával, Vadai Ágnes például egy árnyalattal népszerűbb, mint Hadházy Ákos, ami úgy fordulhatott elő, hogy Vadai sokkal jobb értékelést kapott a jobbikosoktól, mint Hadházy.

Az Indexhez eljutott kutatásban van még egy említésre méltó adat. Eszerint az ország 45 százaléka kormányváltást akar, 43 százalék megtartaná az Orbán-kormányt. Az nem meglepő, hogy a fideszesek 94 százaléka nem akar kormányváltást, míg az ellenzék 95 százaléka igen, a párton kívülieknél viszont az arány 40-26 százalék a kormányváltást akarók javára (34 százalék nem tudja).