Göncz Árpád szobrot kap, közadakozásból állítják fel

D  CC20130609001
2016.11.30. 16:19

Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezik a néhai köztársasági elnök emlékére és közadakozási felhívást tettek közzé - tájékoztatta a Göncz Árpád Alapítvány szerdán az MTI-t. A közlemény szerint a tavaly 94 évesen elhunyt Göncz barátai, tisztelői, akik szeretnék, hogy a néhai köztársasági elnök emlékét köztéri szobor is megörökítse egykori lakóhelye közelében, közadakozási felhívással fordulnak magánszemélyekhez, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez. A szoborprojektről a következőket lehet tudni:

  • Hol? A mellszobor a III. kerületi, Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Göncz Árpád barátai idén már emlékfát ültettek.
  • Mikor? Az alkotást jövő októberben, az író, műfordító, politikus halálának második évfordulóján szeretnék felavatni.
  • Mennyiből? A szobor várható költsége 4,5 millió forint.
  • Kik? A felhívást Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin írta alá. A kezdeményezők a Göncz Árpád Alapítványt kérték fel, hogy fogadja a felajánlásokat és intézze a szoborállítás ügyeit. 

A gyűjtés állásáról a www.gonczarpad.hu honlapon adnak majd tájékoztatást, további információt az info@gonczarpad.hu email-címen kérhetnek az érdeklődők.

Göncz városközpont, utca, emléktábla

A volt köztársasági elnök emlékét egyre több kezdeményezés őrzi, liberális, szocialista és fideszes helyi vezetők is támogatták ezeket. Az elmúlt egy évből ezek voltak a legfontosabbak:

  • Budaörsön utcát neveztek el Gönczről. A Városháza melletti utca ráadásul a Bibó térre vezet. A települést a volt SZDSZ-es Wittinghof Tamás vezeti.
  • A XIII. kerületben már egy egész városközpontot neveztek el Gönczről. A kerület élén az MSZP-s Tóth József áll.
  • A fideszes Bús Balázs vezette Óbudán pedig nem csak emlékfát ültettek, de az önkormányzat emléktáblát is elhelyezett annak az épületnek a falán, ahol Göncz évtizedekig élt. A most bejelentett szobor is ebben a kerületben fog majd állni.

(Borítókép: Göncz Árpád otthonában 2013. június 9-én. Fotó: Cseke Csilla/MTI)