Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A Blahán tüntetnek majd Ahmed H-ért

2016.12.01. 14:55

Szombat délután négy órától a Blaha Lujza téren tüntetnek majd civilek a röszkei megafonozás és kődobálás miatt 10 év fegyházra ítélt Ahmed H. mellett. A tüntetés szervezői szerda este egy molinót feszítettek ki a Nyugati téri felüljáróra  "Freedom for Ahmed H" , azaz "Szabadságot Ahmed H-nak" felirattal, akkor viszont még nem tudták megmondani, hogy hol és mikor tartják majd a szombati tüntetést. 

A szír származású, de egy ideje már Cipruson élő Ahmed H. a szíriai háború elől menekülő családtagjait segítette Európába jutni a balkáni útvonalon, amikor Röszkéhez érve a magyar hatóságok lezárták a határt, Ahmed pedig idős édesapjával és édesanyjával együtt belekeveredett a kialakult zavargásba.

Ő volt az egyetlen, akit az ügyben terrorcselekmény elkövetésével vádoltak, amiért megafonba beszélt, rázta a kordont és állítólag kővel megdobálta a rendőrsorfalat. Mindezzel a vádhatóság és a bíróság szerint a férfi erőszakkal próbálta a rendőrséget (egy állami szervet) kényszeríteni arra, hogy engedje be Magyarországra a szerb oldalon feltorlódott tömeget, ami terrorcselekménynek minősül.

A 10 év letöltendő büntetésbe beszámolják majd azt a bő egy évet, amelyet eddig előzetesben töltött. Legkorábban a büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhatna. A férfi védőgyvéd szerint az történt, hogy "az egészet Ahmed nyakába varrják",

ő lett a migránsellenes küzdelem reklámarca.

Azzal is próbált érvelni, hogy ha ennyire szigorúan vesszük a terrorcselekmény fogalmát, akkor a focimeccs után a rendőrökkel kekeckedő ultrák is elkövetik azt. Az Amnesty International szerint pedig a bíróság tévesen alkalmazta a terrorizmus tényállását, ezért az ítéletet meg kell semmisíteni.