A munkanélküliségtől és a jövőtől félnek a fiatalok

2016.12.01. 07:20

Nyolcezer fiatal megkérdezésével újabb nagy mintás kutatást indítottak, azt mérik fel, hogy milyen problémákkal szembesül a 15-29 év közötti korosztály, írja a Magyar Nemzet. A Magyar Ifjúság 2016 első gyorsjelentése januárban jön majd. Szeptemberben már kijött egy négyezer fős, határon túli fiatalokkal elkészített felmérés, így teljes Kárpát-medencei képet kaphatunk, írja a lap.

Egy szerdai konferencián erről, és az előző, 2012-es felmérés eredményeiről beszéltek, többek között az Emmi helyettes államtitkára, és a Budapesti Metropolitan Egyetem docense.

A 2012-es felmérés tanulsága az volt, hogy a fiatalok a létbizonytalanságtól, a munkanélküliségtől és a jövőtől félnek. Kérdés, hogy a 2016-os hullám mutat-e majd változó trendeket: januárban kiderül, nőtt-e a fiatalok vállalkozási kedve, illetve tényleg megnőtt-e a családalapítási kedv.

"A 2000 óta négyévente elkészített nagyszabású kutatás rámutat: "későn érés", valamint egyszerre elköteleződés-, és bizonytalanságkerülés jellemzi az egész generációt a párkapcsolatban, családalapításban, de a tanulásban és a munkában is" - írja a lap. A fiatalok egyre később alapítanak családot.

Perlaky-Papp József egyetemi docens arról beszélt a konferencián, hogy háromféle fiatallal lehet találkozni céltudatosság szempontjából: az egyre növekvő számú tanácstalannal, a sodródóval, és a viszonylag kevés motiválttal és céltudatossal.