Lázár: Indul a harc Brüsszellel a rezsicsökkentésért

2016.12.01. 14:52

Keresztény nevelés

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a heti kormányinfó-sajtótájékoztatón az alul olvasható bejelentései után rögtön múlt heti mezőtúri kijelentése miatt magyarázkodhatott, miután akkor azt nyilatkozta, hogy "a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle". Most köztudomásúnak nevezte, hogy a keresztény és a magyar nevelésnek köszönhetjük az ország ezer éves megmaradását. "Ezt el kell ismerni, támogatni kell." Mint mondta, ma se tudjuk, milyen 20-40-100 év áll előttünk, ezért továbbra is ez a jövő záloga.  A hatályos nemzeti alaptanterv is keresztény-keresztyén alapú, ezt fölösleges magyarázni. A kereszténység értékei megkérdőjelezhetetlen egyetemes értékek,

ezek jó ha egy gyerek fejében benne vannak.

Az állam szívesen átadna további iskolákat az egyházaknak, de azoknak "mérsékelt" a fogadókészsége.

Gyárfás távozása

Lázár szerint a balhé és a viták, konfliktusok nem kedvezők, ez volt a kormány álláspontja. A jövő nyári vizes vb a legfontosabb. Nem szabad most Gyárfáson leverni semmit, nem lenne se elegáns, se hasznos. A kormány szeretné, ha minden általános iskolás ingyen megtanulhatna úszni.

Egy új úszószövetségi elnök ezzel, és az ő sportolási feltételeivel, az utánpótlással is foglalkozzon. Az úszássport vidéken ma már főleg a szülők áldozatai miatt működőképes csak, ezt el kell ismerni. A kormány nem értékeli Gyárfás elnökségét, az úszók számára továbbra is minden feltételt biztosítanak. A vb idehozásában Gyárfásnak óriási érdemei vannak, de most már a jó szereplésre kell koncentrálni. 

Lázár nem hiszi, hogy jót tenne az úszás ügyének, ha más országos szövetségekhez hasonlóan az úszószövetséget is politikus vezetné.

A vizes vb pluszkiadásai

A vb pluszköltségei miatt hamarabb épülnek meg létesítmények, amiknek amúgy is meg kellett volna épülniük. Kapcsolódnak ehhez közlekedési fejlesztések is. Ezek együttesen indokolják a magas költségeket, amiket egyébként a kormány nagyon szorosan figyel.

A rendezvény bevételei és a kiadásai arányban kell hogy álljanak egymással, de az infrastruktúra-építés más ügy. A kormány hamarosan közli, hogy mire költik azt a további 7,2 milliárdot, amit tegnap jelentettek be, de nem aggódnak amiatt, hogy esetleg az olimpia költségei is hasonlóan elszállnának, mint most a vizes vb-é.

Pharaon vízumai

Lázár megpróbálja tisztázni Szijjártó Péter külügyminiszterrel, hogy mi a helyzet Ghaith Pharaon körözött szaúdi üzletember vízumaival, mert szerinte két, a külügyi tárca szerint egy vízumkérelme volt csak. Miután Pharaont jogerősen nem ítélték el, hiába körözik, a magyarországi üzleti tevékenységei tovább folytatódhatnak, érdekeltségei nem jelentenek nemzetbiztonsági fenyegetést. Lázár az Index kérdéseire nem tudta megmondani, hogy mikor kapott Pharaon tartózkodási engedélyt, de azt ígérte, hogy még ma délután megmondja. 

Egyéb bejelentések

  • Befejeződött az új büntetőeljárási törvény előkészítése. A javaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésben. A törvényt tavasszal vitatja meg a parlament, és 2018-ban lépne hatályba.
  • Lázár értékelte az Alkotmánybíróság tegnapi határozatát a tervezett uniós menekültügyi kvótarendszer és az Alaptörvény illetve a nemzeti szuverenitás viszonyáról. A magyar kormánynak egy esetleges uniós kvótára azt kell majd mondania, hogy annak teljesítésére nincs jogi lehetősége.
  • A kormány szerint a hegyeshalmi osztrák határellenőrzési létesítmény ellentétes az uniós alapelvekkel, a határokat nem belül, hanem kívül kell megvédeni, ahogy Magyarország és például Bulgária teszi. Magyarország az Európai Tanács decemberi ülésén javasolni fogja, hogy a határvédelemre költött pénzt betudhassa uniós szolidaritási befizetésként.
  • A héten bejelentett 1,6 százalékos extra nyugdíjemelés nem változtat az eddigi inflációkövető nyugdíjemelési renden. A 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokat a kormányhivatalok munkatársai (!!!) fogják kivinni a nyugdíjasoknak, még idén. Lázár szerint a posta darabonként 480 forintért kézbesítette volna az utalványokat, a hivatalok ezt olcsóbban megszervezik.
  • Az utolsó hónapban hat év után a legmagasabb a foglalkoztatottak száma: 4,404 millió. 138 ezer fővel nőtt a piaci foglalkoztatottak száma, és 11 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottaké.
  • Egyeztetés zajlik az önkormányzati törvény módosításáról a polgármesteri fizetések emelése ügyében. A kormány a településvezetők felelősségére tekintettel kezdeményezte, hogy a Belügyminisztérium készítsen új polgármesteri bértáblát. Tarlós István fizetése nem fog csökkenni.
  • Új statisztikai törvény készül, megváltozik a KSH státusza. Uniós elvárás a függetlenség, ennek jogi garanciáit teremtik meg.
  • Módosul az állami támogatásokat szabályozó versenyjogi rendelet.
  • A kormány jóváhagyta a lőtérfejlesztési programot, 100 új lőtér létesül.
  • Változik a természeti katasztrófák törvényi definíciója, frissül az aszálykár fogalma.
  • A kormány engedélyezte egyes önkormányzatoknak és önkormányzati cégeknek, hogy hitelt vegyenek fel.
  • 8,2 milliárd forintot költenek Makovecz Imre terveinek elkészült, de meg nem valósult terveire: iskola, templom, könyvtár, közösségi ház épül.
  • 2020-ig új reklámszabályozás születik a településvédelmi szempontoknak megfelelően.
  • Az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett a villamos energia hatósági árának megszüntetésére. Ezt a kormány ellenzi, meg akarják védeni a rezsicsökkentést, ami a hatósági energiaárakon alapul.
    .
  • Nőtt a romák foglalkoztatása, és az óvoda- és iskolalátogatási mutatóik is javultak, ezzel a másodikak vagyunk az Unióban.
  • Még decemberben dönt a kormány a Honvédség Antonov-típusú elavult szállítógépinek pótlásáról.