Lázár beszólása után távozhat Tasnádi László rendészeti államtitkár

2016.12.01. 15:28

Egyértelműen jelezte távozási szándékát Pintér Sándornak a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László – erősítette meg az Indexnek több rendészeti forrás is. Mindez még hetekkel ezelőtt volt, de azóta sem tudni, született-e döntés a lemondás elfogadásáról. 

A miniszter közeli munkatársának és bizalmi emberének számító Tasnádi saját maga határozott így, többek közt azután, hogy Lázár János az egyik kormányinfón megalázóan beszélt róla.

Kínos és kellemetlen

Több mint furcsa, kínos és kellemetlen Tasnádi László előléptetése

így reagált Lázár János egy hónapja az Index kérdésére, amikor Tasnádi október 23-a alkalmából történt előléptetéséről kérdeztük. Tasnádi 1988-ban főhadnagyként a BRFK állambiztonsági szervének III/II-2. Osztály C alosztályának megbízott vezetője volt, 1989-ben már századosként vezette az osztályt, Nagy Imre újratemetése idején pedig operatív tisztként beépített ügynököktől, többek közt egy ÁVH-s múltú ügynöktől kapott jelentéseket.

A 2014-ben hivatalba lépett államtitkárt Áder János köztársasági elnök rendőr vezérőrnagyból rendőr altábornaggyá léptette elő még idén október 19-én, az indoklás szerint „kimagasló szolgálati tevékenysége elismerésül nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60., valamint a köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából". 

A rendészeti-szakmai oldalról teljesen érthető gesztus – Tasnádit egy hónappal azelőtt léptették elő, hogy elérte a szolgálat felső korhatárát, és így a szolgálati jogviszonya megszűnt – azonban Lázár János a kormányon belül igen szokatlan stílusban, hosszasan bírálta.

Beszéltem erről miniszterelnök úrral is. Ő is kifejezetten kellemetlennek gondolja, vagy többnek annál

– mondta akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és azt is hozzátette, hogy amennyiben rajta múlna, nem lehetnének a rendőrség állományában az egykori III-as csoportfőnökség tagjai.

Nem álltak ki mellette

Forrásaink szerint Tasnádinak a Lázár-féle beszóláson túl az is rosszul eshetett, hogy azt követően még a Fidesz rendészeti kérdésekkel foglalkozó politikusai sem álltak ki mellette nyilvánosan. Annak ellenére sem, hogy szakmai munkáját eközben ők is elismerik. Noha az elmúlt években nem ez volt az egyetlen komolyabb konfliktus, amivel Tasnádinak szembesülnie kellett, most a szolgálati korhatár elérése miatt adódik egy olyan formális ok, melyre hivatkozva méltósággal tud távozni.

Forrásaink szerint Tasnádi utódlására több név is felmerült, közülük esélyes lehet például a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), vagyis a belső elhárítás főigazgatója, Bolcsik Zoltán vezérőrnagy. Az NVSZ feladata „a hatáskörébe rendelt fegyveres testületek védelme a külföldi és belső behatolástól, a testületeken belüli korrupció elleni küzdelem". Bolcsik ugyanúgy régi, kipróbált embere Pintérnek, mint Tasnádi, informátoraink értékelése szerint viszont kevésbé autonóm – ez azt jelenti, hogy az ő esetleges államtitkársága esetén jóval több döntés születhet miniszteri szinten. 

Szintén logikus választásként emlegették forrásaink Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) tavaly kinevezett főigazgatóját – a kémelhárítás mindössze 35 éves vezetője, a Tasnádihoz lojálisnak tartott Kiss azonban nagyobb valószínűséggel jelenlegi helyén marad.  • Hírek
  • Megtakarítás