Orbán: Szellemi zűrzavar uralkodik a nyugati világban

2016.12.01. 10:04

Csakúgy, mint a Diaszpóra Tanács szerdai ülésén, csütörtökön a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) is aktuálpolitizálás helyett inkább tágabb, nemzetközi kontextusba helyezte a magyar politikát Orbán Viktor.

Magyarország ma már egy győztes csapathoz tartozik.

D MTZ20161130001
Fotó: Máthé Zoltán

Mert míg a miniszterelnök szerint korábban megbélyegzett, kiszorított ország volt, addig mára a magyar politika "a győztesek politikája lett". Szerinte ma már szerte a világban egyre könnyebb kiállni Magyarország mellett, pedig az elmúlt években ez egyáltalán nem volt könnyű.

A kormányfő szerint az elmúlt hat év legnagyobb sikere a nemzetegyesítés, amit a külhoni magyarsággal közösen valósítottak meg, és a magyar-magyar együttműködés napi gyakorlattá vált. Orbán beszámolt arról, hogy eddig 810 ezren tettek állampolgársági esküt és a diaszpórában 100 ezer állampolgársági megállapítás történt. "A kishitűségre semmi ok." 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a kisebbségi jogok biztosítása terén a térség országainak unióhoz való csatlakozása csak szerény mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Kitért arra is, hogy Magyarország külpolitikai elszigeteltsége nem következett be, bár sokan dolgoztak rajta az elmúlt időszakban. 

Castro halála megmutatta

A kormányfő szerint szellemi zűrzavar uralkodik a nyugati világban, amit jól mutat a Fidel Castro volt kubai vezető halála utáni "abszurd helyzet" is. Castrót "mentegetik", "a valóságot elhazudják", és a "68-as álmodozók közül kikerült" balliberális elit tagjai még mindig nem értik, milyen volt "a szocialista és a kommunista rögvalóság" Európában vagy Kubában - fogalmazott Orbán.

Még nagyobb baj szerinte, hogy ennek az elitnek egy része hisz is abban az "álomvilágban", amit a szocializmushoz és a kommunizmushoz kötött. Ez az oka annak szerinte, hogy Brüsszelben sokan a mai napig nem értették meg a brexitet és Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson. 

Pedig ezek azt mutatják, hogy a valóság győzött az ideológiák felett - vélte. Majd hozzátette, nem nehéz megtalálni a párhuzamot ezen események és a 2010-es magyar változások között. 

Üzenet a romániai magyaroknak

A kormányfő a Máért ülésén csak annyiban aktuálpolitizált, hogy megemlítette, hogy sorsdöntőnek tartja a közelgő romániai választásokat. Szerinte Romániában a korrupcióellenes harc eszközét számos helyen a magyar közösség vezetői ellen fordították.

Figyelmeztetett, hogy régen fordult elő, hogy olyan komoly veszélybe került volna az erdélyi magyarok bukaresti parlamenti képviselete, mint most. Ezért arra kérte az erdélyi magyarságot, hogy a bukaresti képviselet szempontját helyezze az első helyre.