Pharaon-ügy: az ügyészségben is felmerült, hogy szándékosan mulasztottak

2016.12.01. 12:11

Tényi István, a feljelentők Paganinije Pharaon ügyben is aktiválta magát, és feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen hivatali visszaélés miatt. Szerinte a hatóságok akkor is hibáztak, amikor nem vettek ujjlenyomatot a szaúdi üzletembertől Magyarországra történő beengedésnél, illetve a vízum megadása is kérdéseket vet fel, hiszen az üzletember szerepelt az Interpol és az FBI körözési listáján is.

Az ügyészség azonban elutasította Tényi feljelentését, mivel szerintük a bűncselekmény gyanúja hiányzik. Indoklásukban azt írják, Ghaith Pharaon személyről, magyarországi tartózkodásáról az utóbbi időben számos híresztelés és azok cáfolata jelent meg. Tehát voltak megjelent cikkek, amelyek alátámasztják Tényi állítását, de voltak olyanok, amelyek nem, ezért nincs gyanú. 

Ezek szerint tehát elég a Magyar Időknek megírni mondjuk annak ellenkezőjét, mint a Tényi által idézett Válasz.hu, és így a kettő olyannyira kioltja egymást, hogy hiába írja le maga az ügyészség, hogy

a kormány részéről kiadott tájékoztatások - az időpontok, események tekintetében - tartalmaznak ellentmondásokat, amelyek lehetséges magyarázataként felmerül a hatóságok szándékos mulasztása, 

sajnos még ez is kevés.

A témában született legutóbbi cikkünkben arról írtunk épp, hogy Pharaon nem úgy jött Magyarországra, ahogy a kormány eddig mondta. Először azt mondták, hogy egyszer igényelt vízumot, aztán azt, hogy kétszer, majd jött egy újabb kormányzati verzió, amiből arra lehetett következtetni, hogy Pharaon egyszer sem adott be vízumkérelmet, mert elintézte helyette más. A legfrissebb állítás, amelyet kérdésünkre kaptunk, hogy az Interpol körözési listáján szereplő szaúdi üzletember egyszer valóban adott be személyesen vízumkérelmet, miután a jordán konzul elindította neki a procedúrát Budapesten.

Az továbbra sem világos, hogyan Pharaon kapott-e tartózkodási engedélyt hónapokkal a vízumigénylése előtt. Ennél is különösebb, hogy Lázár és Szijjártó hetente máshogy, egymásnak is ellentmondva emlékezett az olajmilliárdos vízumigénylésének időpontjára.