Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Áder levelet írt Vona Gábornak

2016.12.02. 17:00 Módosítva: 2016.12.02. 17:05

Áder János köztársasági elnök nem akar döntőbírája lenni a pártok közötti demokratikus vitáknak. Az államfő ezt Vona Gábornak írt levelében válaszolta, aki azt kérte tőleavatkozzon be, vesse latba tekintélyét, a pozíciójából fakadó erőt az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében kialakult patthelyzet megoldása érdekében.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent levélben Áder János azt írja: a Jobbik elnöke által hivatkozott alkotmányos elv - miszerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét - csak akkor érvényesülhet, ha a mindenkori köztársasági elnök nem avatkozik be olyan vitákba, amelyeket a pártoknak az Országgyűlésben kell lefolytatniuk egymással.

Áder szerint némi ellentmondás feszül Vona Gábor alkotmányos hivatkozása és a levelében ezzel egyidejűleg megfogalmazott politikai természetű kezdeményezés között. Biztosította ugyanakkor a pártelnököt, hogy

alkotmányos kötelezettségeimmel összhangban továbbra sem kívánok döntőbírájává válni a pártok közötti demokratikus vitáknak.

Az államfő levelében az áll, hogy Magyarország demokratikus berendezkedése minden pártnak biztosítja a jogot és lehetőséget, hogy az általa vallott értékek és megoldások képviseletéhez megfelelő társadalmi támogatást gyűjtsön, és azzal arányos felhatalmazást kapjon a parlamentáris cselekvéshez.

Az államszervezet demokratikus működését nem az fenyegeti, ha a pártok felhatalmazásukkal arányos módon részt vesznek a polgárok által rájuk bízott közügyek intézésében, hanem az, ha bárki - különösen a köztársasági elnök - úgy gondolná, ő felette áll az alaptörvényben rögzített szabályoknak - írja levelében Áder.

A levél ezzel zárul:

Jómagam (...) a parlamentáris demokrácia pártján állok, és az alaptörvény rendelkezéseit mindenkor maradéktalanul betartom. Remélem, ugyanezt joggal várhatom el másoktól is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!