Kapnak pénzt a tavaly elutasított tanodák is

10 SAM 7402
2016.12.02. 15:24

Megjelent a Tanoda program folytatásáról szóló, kétmilliárd forintos pályázat. A pályázaton azok a régóta működő tanodák vehetnek részt, amelyek a tavaly kiírt pályázaton nem kaptak támogatást, közölte Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-vel.

A támogatási kérelmeket január 9-től 2019. január 9-ig lehet benyújtani. A kérelmeket több részletben bírálják majd el.

2015-ben 5,3 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg a tanodáknak szóló pályázat, amelynek eredményét augusztusban hirdették ki. A régóta működő tanodák egy része azonban - különböző okok miatt - nem nyert ezen a kiíráson.

Czibere Károly hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja, hogy az ezekben dolgozók tapasztalatai ne menjenek veszendőbe, a szakemberek ne széledjenek szét, tudásuk ne váljon semmivé. Ezért írták ki a kétmilliárd forintos kiegészítő pályázatot. Az első körben nem támogatott mintegy száz tanodának a néhány hónapos forráskiesését hazai forrásból szeretnék pótolni.

2018-ig így összesen 7,3 milliárd forintból mintegy 270-280 tanodát tud támogatni a kormány - emelte ki. A tanodáknak nagyon fontos szerepe van a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásában, az iskolai eredményesség javításában és a gyerekek lemorzsolódásának csökkentésében. A tanodák szolgáltatásáért a szülőknek nem kell fizetniük. A tanodák nem csak korrepetálással segítik a gyerekeket, de tanórán kívüli programokat, foglalkozásokat is szerveznek, amelyek a gyerekek különböző képességeit fejlesztik.

A Tanoda program "hosszútávon megtérülő beruházás az egész társadalom számára" - hangsúlyozta Czibere Károly.