Sose lopjon így pénzt a munkahelyéről

2016.12.02. 11:11

Mielőtt ezt a cikket elolvassa, tegyen velem egy gondolatkísérletet. Ön nyomozó, és kap egy ügyet: egy cég páncélszekrényéből egy éjszaka kiloptak közel tízmillió forint kápét. A betörőnek kulcsa volt az irodához. Ismerte a számkódot. És pont aznap tört be, amikor a szokásosnál jóval több kápé volt a széfben, ráadásul épp a riasztó sem működött.

Merrefelé kezdene el tapogatózni? Persze, megnézetné az odavezető utak köztéri kameráit. Feltérképezné a környék ismert betörőit, a hirtelen nagyobb összeget költőket. Esetleg megnézné, van-e arrafelé valaki, aki nagyon ért a széfekhez és/vagy a zárakhoz.

De azért egy ponton mégiscsak felmerülne, hogy vajon kik azok a cégben, akik ismerhették a számkódot, tudhatták hogy mikor mennyi pénz van a széfben, mikor nem működik a riasztó, és még kulcsuk is volt az irodához, nem?

Tegyük fel, hogy talál egy ilyen embert. Csakhogy az illető pont  betörés napján külföldön volt. Betonbiztos alibije van. Micsoda zsákutca.

Vagy mégsem? Lehet, hogy van a környezetében valaki, akinek esetleg priusza van, nincs aznapra alibije, és nemrég pénzhez jutott?

És akkor a friss MTI-hír:

Munkahelyéről lopatott el kilencmillió forintot egy Nógrád megyei férfi

Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy Nógrád megyei férfi ellen, akinek az ötlete alapján a munkahelyéről kilenc és fél millió forintot lopott el egy ismerőse – közölte a Nógrád Megyei főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel.

A vádlott és társa 2013 nyarán abban állapodott meg, hogy egy szécsényi cég irodájában lévő páncélszekrényből pénzt tulajdonítanak el.

Mivel a vádlott itt dolgozott, tudta, hogy az egyik hétvégén a telephelyen nem fog működni a riasztó, a páncélszekrényben nagy összegű készpénz lesz, és ismerte a széf számkódját is. Ezeket az információkat megosztotta társával és rávette, hogy lopja el a pénzt.

Miután a férfi belegyezett, a lopás tervezett időpontjában a vádlott külföldre utazott, hogy a gyanú ne terelődjön rá. 2013 augusztusában, késő este a férfi ismerősét annak felesége a kiszemelt helyszínre szállította. A lopásra rávett elkövető átugrott a kerítésen, a társától kapott kulccsal bement az épületbe, ahol a kapott útmutatás alapján megtalálta a páncélszekrényt, az ismert kóddal kinyitotta, és összesen 9,5 millió forintot tulajdonított el.

A lopás elkövetése után néhány nappal a férfi 7 millió forintot adott át a tippadó vádlottnak, a pénz többi részét megtarthatta. A Balassagyarmati Járási Ügyészség a lopást kitervelő vádlottal szemben szabadságvesztés kiszabását indítványozta vádiratában.