Orkán erejű szél tombolt az országban

2016.12.02. 08:37 Módosítva: 2016.12.03. 09:09

Közép-Európában jelentős légnyomás-különbség alakult ki, a Brit-szigetek fölött található masszív anticiklon, és a pénteken észak felől érkező ciklon együttesen elegendő légnyomás-különbséget teremtett ahhoz, hogy a maximális szélsebesség hazánk északi tájain síkvidéken is elérje a 90 km/h-t - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

c5be509123bfcfe4116cf8c767c0b74b-hawk-image-ecmwf-szellokes-10m-

A péntekre virradó éjszaka folyamán a János-hegyen tartósan 120 km/h-nál erősebb széllökéseket regisztráltak az OMSZ mérőműszerei. A legerősebb széllökés elérte a 37,5 m/s-t, vagyis a 135 km/h-t is. A szél mérséklődésére a délutáni óráktól számíthatunk.

Kövesse nyomon a szelek járását az Időkép széltérképén!

Ötvennél több riasztás

A hajnali 3 óra óta tartó szélvihar miatt több mint ötven helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Sorra érkeznek a bejelentések az erős szél okozta károkról: túlnyomórészt megdőlt vagy kidőlt fákhoz kapnak riasztást a tűzoltók.

Újpalotán, a Páskomliget utcában személyautóra, a Hűvösvölgyi úton villanyvezetékekre dőltek fák. Megdőlt fákhoz vonultak a tűzoltók a békásmegyeri Bálint György utcába, az újpesti Pintér József utcába, a X. kerületi Pilisi utcába, a XVI. kerületi Farkasszőlő utcába és a XVII. kerületi Tisza István utcába is. A XV. kerületi Szántóföld utcában is fa dőlt az úttestre, a tűzoltók itt az áramszolgáltató szakembereit is a helyszínre kérték, jelenleg is tart a beavatkozás.

Bakonyszombathely közelében
Bakonyszombathely közelében
Fotó: AyaD fotója az Időképről

A II. kerületi Frankel Leó utcában egy bádoglemezt bontott meg a szél, a lógó lemez eltávolításán ezekben a percekben is dolgoznak a fővárosi hivatásos tűzoltók. Szintén a II. kerületben, a Fekete Sas utcában is bádoglemezt bontott meg a szél, a tűzoltók megkezdték a műszaki mentést, ehhez azonban személyautókat is el kell szállítani a helyszínről. Ma reggel 9 óra 20 percig 52 káreseményt számoltak fel a fővárosban a tűzoltók, emberéletben nem esett kár, senki sem sérült meg az esetek során.

A XV. kerületben egy 10 méternél magasabb fa a Szántóföld utca mindkét sávját elzárta, Hűvösvölgyben, a Dámvad utcában egy ház oldalának dőlt egy fa, a X. kerületben, a Bolgár utcában pedig három autót rongáltak meg a nagyobb leszakadó faágak.

 A Blikk arról számolt be, hogy Kispesten ledöntött egy téglakerítést a szél.

Budapestre, Pest és Fejér megye, riadó!

Budapestre, Pest és Fejér megye több járására is riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos erejű szél miatt. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a fővároson kívül Pest megyében a budakeszi, érdi, gyáli, pilisvörösvári, szigetszentmiklósi és vecsési, Fejér megyében pedig a bicskei és martonvásári járás területére adtak ki másodfokú, narancssárga riasztást. Ezeken a területeken 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések várhatóak.