Jól megszívatja saját dolgozóit az állam a karácsonyi Erzsébet-utalvánnyal

2016.12.03. 08:29
A Miniszterelnökség adatai szerint 15 ezer forintra jön ki egy tízezres utalvány kiszállítással, mindennel, az NGM azonban egyelőre nem részletezte, hogy jön ki ez az összeg. Mindenesetre az, hogy a postai árnál olcsóbban hozná ki az egész projektet a kormány, szinte lehetetlen. Időközben jelentkeztek nálunk kormányhivatali dolgozók, van, aki azt írta, biztonsági embert sem kapnak maguk mellé, más azt, nem vehetnek már ki szabadságot. Mutatjuk, mit lehet tudni eddig, és mi az, amire nem sikerül válaszolnia a kormánynak.

Azt már tudjuk, hogy Magyarországon minden nyugdíjas kap karácsonyra egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt a kormánytól, amit nem a postás fog kézbesíteni, hanem egy kormányhivatalnok egy biztonsági őr kíséretében. Tehát a tervek szerint mind a 2,8 millió nyugdíjashoz be fog csengetni (kopogni, dörömbölni, kiabálni) egy kormányhivatalnok és egy biztonsági. Számtalan kérdés felmerül, fel is tettük őket az olvasóknak és a miniszterelnökségnek, de még a Postának is. Most megpróbáljuk megválaszolni, amit lehet.

Lesz-e idő kézbesíteni?

Lázár János először azt mondta, hogy december 21. és 24. között fogják kiszállítani az utalványokat a hivatalnokok. Azt is mondta, hogy mindezt 30 ezer kormányhivatalnok fogja végezni (plusz, ha minden igaz, 30 ezer biztonsági őr, kísérő). Ez azt jelentené, hogy 21-22-23-a áll rendelkezésükre. Tehát 30 ezer kormányhivatalnokkal, és − bár 2,8 millió nyugdíjassal számol mindenki, a Miniszterelnökség hivatalos levelében csak 2,7 millióról tesz említést − 2,7 millió nyugdíjassal számolva ez azt jelenti, hogy egy kormányhivatalnokra és kísérőjére 90 nyugdíjas jut, ami napi 30 átadást jelent.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke az Inforádiónak pénteken arról beszélt, hogy a kormányhivatalnokok annyira le vannak terhelve egyébként is, hogy ezt a határidőt ennyi címmel szinte lehetetlen vállalni, ráadásul Lázár szavaival ellentétben nem is tartozik a munkakörükbe, "egyelőre nincsenek kiképezve postásnak". Boros Péterné azt mondta, hogy konkrét utasítás még nem érkezett a kormányhivatalokba, egy vidéki kormányhivatali dolgozó olvasónk azonban azt írta, hogy a hivatalvezető már elmondta: az utalványok 20-án érkeznek, 21-e és 24-e között pedig senki nem vehet ki szabadságot.

Természetesen megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy meg tudják-e ezt erősíteni, de választ nem kaptunk rá. Levelükben azonban némileg ellentmondtak Lázár Jánosnak, ugyanis nem azt írták, hogy 21-e és 24-e között viszik ki a hivatalnokok az utalványt. Úgy fogalmaztak: „Az utalványok kézbesítése várhatóan december közepétől kezdődik". Ez persze nem zárja ki a 21-ét, de ha a hónap közepét 15-ének vesszük, akkor ez - levonva a hétvégéket - már hét munkanapot jelent, ami napi 13 címet jelent hivatalnokonként. Így eggyel vállalhatóbbnak tűnik, bár a szakszervezeti elnök szerint így is munkaerőhiány van a járási hivatalokban, napi tíz órákat dolgoznak a tisztviselők, és ezek szerint most még félre is kell tenniük az eredeti munkájukat a kézbesítések miatt.

A Miniszterelnökség szerint azonban „nem történik más, sem több, sem kevesebb, mint a magyar állam egy általa adott juttatást azon munkatársai segítségével kézbesít, akik egyébként a munkaidejükben – bizonyos esetekben szintén helyszíni kiszállással – az ügyfelek, közöttük éppen az utalványt kapó nyugdíjasok ügyeit intézik". A Miniszterelnökség szavai úgy hangzanak, mintha heti rendszerességgel szállítanának ki kormányhivatalnokok személyesen mind a 2,7 millió nyugdíjasnak valamit biztonsági szolgálati kísérettel. Nyilván nem így van.

Ráadásul, amennyiben igaz, amit Lázár János mond, és a kormányhivatali rendszerben bőven van ennyi rugalmasság, tehát ennyi felesleges ember, vagy ennyi szabadidő a hivatalnokok napjaiban, akkor felmerül, nem kellene-e átgondolni a kormányhivatalok létszámát. Sajnos az erre vonatkozó kérdésünkre sem kaptunk választ, pedig ha tényleg minden járulékos költség nélkül megoldható, hogy a hivatalnokok levelekkel mászkáljanak, és ez még olcsóbb is mint a posta, akkor egyrészt miért nem velük szállíttatnak ki minden állami levelet belföldön, másrészt mit árul el ez a szintén állami tulajdonú postáról és a magyar postai piaci szabályozásról?

Visszarendelik-e szabadságról a kormányhivatalnokokat?

Mikre nem kaptunk válaszokat?

Részletes kérdéseinkre általános válaszokat kaptunk a Miniszterelnökségtől, még az olyan dolgokra sem válaszoltak, amiket Lázár János konkrétan említett az utalványok kiszállításával kapcsolatos bejelentésénél. Szerettük volna megtudni:

- Hogyan lehetséges az, hogy egy kormányhivatalnok plusz egy biztonsági kísérő személyes megjelenése olcsóbb utalványonként, mint 480 forint?

- Tényleg lehetséges-e, hogy lesznek kormányhivatalok, melyek a kiszállítás miatt aznapra bezárnak?

- Milyen eszközzel fogják a kormányhivatalok dolgozói kiszállítani az utalványokat? Kapnak autót, bezin költséget, jegyeket, bérletet, biciklit?

- Hogyan választják ki, hogy kik kézbesítenek a kormányhivatalnokok közül? Önkéntes jelentkezőkkel dolgoznak majd, vagy kijelölik az illetőket?

- Hány munkaórával kalkuláltak egy kormányhivatalnoknál, illetve egy biztonsági őrnél?

- Lehet-e tudni, hogy a biztonsági szolgálatot mely cég emberei fogják ellátni?

- Az, hogy a nemrég kiépített kormányhivatali rendszerben a miniszter szerint van annyi kapacitás, hogy az ünnepi időszakban egészen más tevékenységet végezzenek a kormányhivatalok munkatársai a kormányhivatalokon kívül azt jelenti-e, hogy túl sok kormányhivatalnok dolgozik, hogy rossz a munkabeosztásuk?

- Kapnak-e külön képzést, felkészítést a kormányhivatalnokok a kézbesítésre? Várható-e, hogy egy kedves üzenettel, vagy külön műsorral készülnek az átadásra? Meghatározzák-e a ruházatukat központilag, vagy a kormányhivatalnokok egyénileg dönthetnek arról, hogy mikulássapkában vagy anélkül kézbesítik az utalványokat?

- Lehet-e tudni, hogy a kormányzatban kinek az ötlete volt, hogy az utalványok kézbesítését kormányhivatalnokok végezzék?

Kormányhivatalban dolgozó olvasónk egy másik problémát is felvetett, mégpedig a szabadságot. A Miniszterelnökség nem erősítette meg, hogy egyes kormányhivatalokban elrendelték, nem lehet kivenni ezeket a napokat, ám több hivatalnok is elmondta, hogy ezek éppen azok a napok, amikor már jó előre kiveszi sok dolgozó a szabadságát, mert a következő évre átvinni nem olyan egyszerű, és ezekben a napokban egyébként is kifejezetten jól jön. Néhányan attól tartanak, hogy a már előre kivett szabadságukról fogja a hivatal visszarendelni őket, hogy a kézbesítéssel végezni tudjanak.

Ahogy az is felmerült, hogy hogyan fognak eljutni a címekre a kormányhivatalnokok. Hiába tettük fel a Miniszterelnökségnek a kérdést, hogy kapnak-e a hivatalnokok biciklit, jegyet, bérletet, autót, benzinköltséget, válaszukban csak azt írták, sima napi rutinja lesz a hivatalnokoknak. Olvasónk jelezte, hogy a napi rutin egyrészt nem erre lett kitalálva, másrészt: „járási hivatalonként nagyjából 5-6 (kisebb járásokban 1- 2-3 ) hivatali kocsi van, amivel hetekre-hónapra előre beütemezett helyszínelésekre járnak ki: hogyan akarják ezeket a - már egyébként is leterhelt - kocsikat beosztani 3 napra, hogy a járások környéki kistelepüléseket, tanyákat kell bejárják utalványt osztogatva" - írta olvasónk.

Ha ön is kormányhivatalban dolgozik, és kapott már valamilyen eligazítást, akkor írjon nekünk a tema@mail.index.hu-ra. Köszönjük!

Furcsa feladatok

A kvótakampányban is felmerült, hogy állami hivatalnokok olyan feladatra kaptak utasítást, ami nem feltétlen tartozik a munkakörükbe. Akkor arról szóltak a hírek, hogy telefonon kellett szavazásra buzdítaniuk az embereket. Kocsis Máté erre azt mondta, nem tartja különösebben durva dolognak.

 Egy másik olvasónk, aki szintén kormányhivatalban dolgozik, egy másik dolgot vetett fel. Azt írta, megkapták az eligazítást: a részlegükön „mindannyiuknak mennie kell utalványt osztani, a hírekkel ellentétben biztonsági őr és egyéb kíséret nélkül, párokban, a karácsony előtti héten legalább 3 teljes munkanapot. Plusz pénz nincs érte".

Olvasónk levelében több kérdést is felvetett: „Egyáltalán nem biztos, hogy a munkahelyünkhöz közeli utcákra osztanak be minket. Lehet külváros, belváros, veszélyes környék, bármi (...)  Nem esett szó semmilyen munkaruháról, védőitalról, autós kíséretről, utazási költségek megtérítéséről (...) Nincs tapasztalatunk az ilyen munkával kapcsolatban és nem postások vagyunk (...) Veszélyes lehet, hogy kirabolják az embert, esetleg bizonyos lakók vagy azok rokonai agresszívan fogadják mindeközben pedig komoly ügyek állnak odabent, amiket intézni kellene. Év vége felé különösen."

Sehogy nem tud olcsóbb lenni a Postánál

„Az Erzsébet-utalványt a kormány döntése alapján a járási és kormányhivatalok munkatársai fogják személyesen kézbesíteni, amely így lényegesebb olcsóbb, mint a postai kézbesítés" - írja a Miniszterelnökség. Lázár elmondta, a Posta utalványonként 482 forintért vállalta volna a kézbesítést, ehelyett a kormányhivatalnokok munkaidejükben, feladatukat ellátva viszik majd ki. Ez eddig jól hangzik, amit azonban nem említ, hogy a minden hivatalnokot kísérő biztonsági embert is ki kell fizetni, mivel - bár az erre vonatkozó kérdésünkre sem válaszolt a Miniszterelnökség - nyilvánvalóan nem a kormányhivatalokban dolgozó biztonságiak lesznek a kísérők.

Így pedig ha az eredeti, Lázár által említett 3 napot vesszük nyolc órás munkanappal, és 2000 forintos biztonsági őrös órabérrel (amennyiben tényleg lesz biztonsági kíséret), 530 forint utalványonként. Tehát a postai 482 forintos kiszállítás helyett megy egy, a saját munkájával egyébként is leterhelt kormányhivatalnok, megy vele egy biztonsági őr átadásonként durván 500 forintért, plusz mindketten utaznak valahogy: jegyet vesznek, benzint tesznek az autóba stb. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy milyen számítás alapján jön ez ki olcsóbban, mint a Posta, de választ erre sem kaptunk. 

De ami a legmeglepőbb: azt írták, hogy a 2,7 millió nyugdíjasnak kiszállított 10 ezer forintos utalványra a kormány összesen 42 milliárdot szán. Ez azt jelenti, hogy utalványonként több mint 15 ezer forintot, egészen konkrétan 15 555 Ft-ot. A Fidesz 2010-ben a nemzeti konzultáció keretében levelet küldött minden nyugdíjasnak. 1,7 millió nyugdíjas háztartásba, akkor azt mondták, egy ilyen levél (válaszlevéllel) elkészítése tíz forint darabonként. Bátran számoljunk 2016-ban 15 forintos elkészítési árral az utalványos borítéknál. Tehát 10 ezer az utalvány, 15 forint a boríték előkészítése és 500 forint a biztonsági őr bére. Most azon túl, hogy már ez is több mint a Postai ajánlat, miből áll a fennmaradó 5000 forint? Megkértük a Miniszterelnökséget, részletezze, de azt a választ kaptuk, ezt már a Nemzetgazdasági Minisztérium fogja tudni megmondani. Kérdéseinket elküldtük, egyelőre nem kaptunk választ.

A Miniszterelnökség mindenesetre azt írta, „az Erzsébet-utalványt a kormány döntése alapján a járási és kormányhivatalok munkatársai fogják személyesen kézbesíteni, amely így lényegesebb olcsóbb, mint a postai kézbesítés". Azt is írták, "az utalványok kézbesítését a kormányhivatalok munkaszervezéssel fogják megoldani, tehát ez nem akadályozza majd a hivatalokat feladataik ellátásában. Az ügyfelek a megszokott módon és időben intézhetik ügyeiket".

Ezen kívül annyit írtak még, hogy „az utalványt személyesen kell átadni a címzettnek, akinek egy átadási ívet is alá kell írnia. Amennyiben a címzett nincs otthon, a hivatalnok értesítést hagy a helyszínen, amelyben tájékoztatja az érintettet, hogyan tudja átvenni az utalványt a helyi járási vagy kormányhivatalban. Az utalványok kézbesítése várhatóan december közepétől kezdődik."

Az Erzsébet-utalványról mindent megtudhat az utalvány holnapján. Hogy hol, mire használhatják fel, hogy meddig érvényes, illetve hogy átruházható-e.  • Hírek
  • Megtakarítás