Tállai András az eddigi legrátermettebb NAV-vezető

2016.12.04. 16:13

A legszebb politikusi miniinterjúk egyike született ma meg: a HírTV kérdezte Tállai Andrást, az adóügyekért felelős államtitkárt, a NAV vezetőjét arról, hogy jön ki a tízezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalvány darabja 15 ezerre az államnak. Az adóügyekért felelős államtitkárnak azonban nem hogy nem jutott eszébe, hogy valószínűleg itt valamiféle ADÓRÓL lehet szó, de konkrétan azt hitte, a Miniszterelnökség időközben még Orbán tízezres ígéretét is megváltoztatta, és felemelte 15 ezerre.

Magyarországon minden nyugdíjas kap karácsonyra egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt a kormánytól, amit nem a postás fog kézbesíteni, hanem egy kormányhivatalnok. Ebben a cikkünkben összeszedtük, milyen kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban, az egyik az volt, hogy hogyan jön ki a Minszterelnökség válaszában szereplő, utalványonként 15 és félezer forintos összeg. Mi is rákérdeztünk, és az NGM-hez irányítottak. Megkaptuk időközben a választ, le is írjuk, de előzze meg valami sokkal szórakoztatóbb dolog.

Mert erre a kérdésre a HírTV is rákérdezett, és mégis ki mást kérdezett volna, ki lenne illetékesebb az adóügyekért felelős államtitkárnál, a NAV vezetőjénél? Meg is kérdezték Tállai Andrást, de az év legszürreálisabb beszélgetése zajlott az újságíró és a NAV-elnök között. Konkrétan a következő:

HírTV: A miniszterelnökség azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium tudja majd megmondani, miért jön ki tizenötezer forintra egy tízezres Erzsébet-utalvány. Mit lehet erről tudni?

Tállai: (hosszú csend) Mi a kérdés?

HírTV: (Kérdés megismételve.)

Tállai: Úgy gondolom, hogy a kormánynak joga eldönteni, hogy most tízezer forint vagy tizenötezer forint. A kormány ülésén fog megszületni, hogy ez az összeg mennyi lesz. Ha a Miniszterelnökség ezt javasolja, nyilván megvitatja a kormány. Így van?

Tállai inkább gondolt bármire, mint arra a szakmára, amit felügyel. Mi azóta szerencsére a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (ahol Tállai András államtitkár) megtudtuk, hogy bár gyakorlatilag egyik zsebből a másikba teszi az állam a tízezer forint feletti összeget, de mégis: az Erzsébet-utalvány adóköteles, ezért az utalványonkénti 15 ezres összeg. Egészen pontosan úgy hívják, hogy „egyes meghatározott juttatás".

A nyugdíjas megkapja a tízezer forintos utalványt, az adót pedig úgy kell számolni, hogy a juttatás értékét  1,19-cel kell megszorozni, majd a kapott összeg után kell fizetni 15% személyi jövedelemadót, illetve 27% eho-t. Az állam tehát, mint kifizető teljesíti a rá is vonatkozó adójogszabályt ebben az esetben.

Bónusz mesteridézet a NAV elnökétől:

Itt nem arról szól, hogy ez drága, hanem arról, hogy ezt az emberek kapják. Az embereknek lesz ezzel több, jobb. Nem azt kell vizsgálni, hogy valami költséges vagy nem.  • Hírek
  • Megtakarítás