Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tállai András az eddigi legrátermettebb NAV-vezető

2016.12.04. 16:13

A legszebb politikusi miniinterjúk egyike született ma meg: a HírTV kérdezte Tállai Andrást, az adóügyekért felelős államtitkárt, a NAV vezetőjét arról, hogy jön ki a tízezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalvány darabja 15 ezerre az államnak. Az adóügyekért felelős államtitkárnak azonban nem hogy nem jutott eszébe, hogy valószínűleg itt valamiféle ADÓRÓL lehet szó, de konkrétan azt hitte, a Miniszterelnökség időközben még Orbán tízezres ígéretét is megváltoztatta, és felemelte 15 ezerre.

Magyarországon minden nyugdíjas kap karácsonyra egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt a kormánytól, amit nem a postás fog kézbesíteni, hanem egy kormányhivatalnok. Ebben a cikkünkben összeszedtük, milyen kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban, az egyik az volt, hogy hogyan jön ki a Minszterelnökség válaszában szereplő, utalványonként 15 és félezer forintos összeg. Mi is rákérdeztünk, és az NGM-hez irányítottak. Megkaptuk időközben a választ, le is írjuk, de előzze meg valami sokkal szórakoztatóbb dolog.

Mert erre a kérdésre a HírTV is rákérdezett, és mégis ki mást kérdezett volna, ki lenne illetékesebb az adóügyekért felelős államtitkárnál, a NAV vezetőjénél? Meg is kérdezték Tállai Andrást, de az év legszürreálisabb beszélgetése zajlott az újságíró és a NAV-elnök között. Konkrétan a következő:

HírTV: A miniszterelnökség azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium tudja majd megmondani, miért jön ki tizenötezer forintra egy tízezres Erzsébet-utalvány. Mit lehet erről tudni?

Tállai: (hosszú csend) Mi a kérdés?

HírTV: (Kérdés megismételve.)

Tállai: Úgy gondolom, hogy a kormánynak joga eldönteni, hogy most tízezer forint vagy tizenötezer forint. A kormány ülésén fog megszületni, hogy ez az összeg mennyi lesz. Ha a Miniszterelnökség ezt javasolja, nyilván megvitatja a kormány. Így van?

Tállai inkább gondolt bármire, mint arra a szakmára, amit felügyel. Mi azóta szerencsére a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (ahol Tállai András államtitkár) megtudtuk, hogy bár gyakorlatilag egyik zsebből a másikba teszi az állam a tízezer forint feletti összeget, de mégis: az Erzsébet-utalvány adóköteles, ezért az utalványonkénti 15 ezres összeg. Egészen pontosan úgy hívják, hogy „egyes meghatározott juttatás".

A nyugdíjas megkapja a tízezer forintos utalványt, az adót pedig úgy kell számolni, hogy a juttatás értékét  1,19-cel kell megszorozni, majd a kapott összeg után kell fizetni 15% személyi jövedelemadót, illetve 27% eho-t. Az állam tehát, mint kifizető teljesíti a rá is vonatkozó adójogszabályt ebben az esetben.

Bónusz mesteridézet a NAV elnökétől:

Itt nem arról szól, hogy ez drága, hanem arról, hogy ezt az emberek kapják. Az embereknek lesz ezzel több, jobb. Nem azt kell vizsgálni, hogy valami költséges vagy nem.