Öngyilkos lett a börtönben a balástyai rém

2016.12.05. 14:47 Módosítva: 2016.12.05. 15:44

Öngyilkos lett két életfogytiglani börtönbüntetését töltő rab a szegedi börtönben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az MTI-vel. Az egy zárkában ülő férfiak felakasztották magukat.

A Délmagyar úgy tudja, hogy egyikük a balástyai rém azaz Szabó Zoltán volt, akit négy nő meggyilkolása miatt ítéltek életfogytiglanira 2004-ben. A másik, öngyilkosságot elkövető férfi a Velvet információi szerint 2008-ban Szeged-Gyálaréten megölte a feleségét egy baltával, majd megfojtotta kilenc hónapos kisfiát. A két rab holttestét reggel találták meg a Csillag börtön egyik cellájában, a személyzet azonnali segítségnyújtása ellenére az életüket már nem tudták megmenteni. A Velvet szerint a ruháikkal kötötték fel magukat egy elválasztó rácsra.

A rendőrség az ügyészséggel közös helyszínelése során az idegenkezűséget kizárta. A BvOP belső vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázása érdekében.

Kommandósok kisérik Sz. Zoltánt a balástyai sorozatgyilkost a Szegedi Ítélõtábla folyosóján a büntetõper kezdete elõtt 2004-ben
Kommandósok kisérik Sz. Zoltánt a balástyai sorozatgyilkost a Szegedi Ítélõtábla folyosóján a büntetõper kezdete elõtt 2004-ben
Fotó: Németh György / MTI

A balástyai rém 1998-2001 között négy fiatal lányt és nőt ölt meg. Kettőt kicsalt egy tanyára, ahol többször fejbe vágta őket, majd a holttestüket elásta. A harmadik ismerősét egy gyümölcsösben fojtotta meg, a negyediket pedig újra a tanyán. Bár a holttesteket lemeztelenítve találták meg a rendőrök, nem sikerült bebizonyítani, hogy a gyilkosságok oka szexuális indíttatású lett volna. Egy vasúti sínen holtan talált prostituált esetében pedig nem tudták rábizonyítani, hogy ő követte volna el a gyilkosságot. A 12 évvel ezelőtti jogerős ítélet kizárta, hogy Szabó akár feltételesen is szabadlábra bocsátható lett volna.  A balástyai rém ítéletéről itt írtunk részletesen:

A BvOP statisztikái szerint 2003-2015 között évenként 4-9 rab végez magával a börtönben. A legtöbb öngyilkosság 2003-ban és 2011-ben történt (9), tavaly 5 rab követett öngyilkosságot. Legutóbb július közepén, a sopronkőhidai börtönben akasztotta fel magát egy rab. Tavaly nyáron a szegedi Csillagban egy őr követett el öngyilkosságot a saját szolgálati fegyverével.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport