Aladár, Álmos
0 °C
11 °C

Öngyilkos lett a börtönben a balástyai rém

2016.12.05. 14:47 Módosítva: 2016-12-05 15:44:44

Öngyilkos lett két életfogytiglani börtönbüntetését töltő rab a szegedi börtönben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az MTI-vel. Az egy zárkában ülő férfiak felakasztották magukat.

A Délmagyar úgy tudja, hogy egyikük a balástyai rém azaz Szabó Zoltán volt, akit négy nő meggyilkolása miatt ítéltek életfogytiglanira 2004-ben. A másik, öngyilkosságot elkövető férfi a Velvet információi szerint 2008-ban Szeged-Gyálaréten megölte a feleségét egy baltával, majd megfojtotta kilenc hónapos kisfiát. A két rab holttestét reggel találták meg a Csillag börtön egyik cellájában, a személyzet azonnali segítségnyújtása ellenére az életüket már nem tudták megmenteni. A Velvet szerint a ruháikkal kötötték fel magukat egy elválasztó rácsra.

A rendőrség az ügyészséggel közös helyszínelése során az idegenkezűséget kizárta. A BvOP belső vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázása érdekében.

Kommandósok kisérik Sz. Zoltánt a balástyai sorozatgyilkost a Szegedi Ítélõtábla folyosóján a büntetõper kezdete elõtt 2004-ben
Kommandósok kisérik Sz. Zoltánt a balástyai sorozatgyilkost a Szegedi Ítélõtábla folyosóján a büntetõper kezdete elõtt 2004-ben
Fotó: Németh György / MTI

A balástyai rém 1998-2001 között négy fiatal lányt és nőt ölt meg. Kettőt kicsalt egy tanyára, ahol többször fejbe vágta őket, majd a holttestüket elásta. A harmadik ismerősét egy gyümölcsösben fojtotta meg, a negyediket pedig újra a tanyán. Bár a holttesteket lemeztelenítve találták meg a rendőrök, nem sikerült bebizonyítani, hogy a gyilkosságok oka szexuális indíttatású lett volna. Egy vasúti sínen holtan talált prostituált esetében pedig nem tudták rábizonyítani, hogy ő követte volna el a gyilkosságot. A 12 évvel ezelőtti jogerős ítélet kizárta, hogy Szabó akár feltételesen is szabadlábra bocsátható lett volna.  A balástyai rém ítéletéről itt írtunk részletesen:

A BvOP statisztikái szerint 2003-2015 között évenként 4-9 rab végez magával a börtönben. A legtöbb öngyilkosság 2003-ban és 2011-ben történt (9), tavaly 5 rab követett öngyilkosságot. Legutóbb július közepén, a sopronkőhidai börtönben akasztotta fel magát egy rab. Tavaly nyáron a szegedi Csillagban egy őr követett el öngyilkosságot a saját szolgálati fegyverével.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!